Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић разговарали су данас у Анталији, другог дана на међународном Дипломатском форуму, са министром спољних и европских послова Словачке Републике Јурајем Бланаром.

Предсједник Додик је рекао да је током састанка са министром спољних и европских послова Словачке разговарано о политичкој ситуацији у региону, али и о европском путу БиХ и уставној позицији Српске на том путу.

“Министар Бланар је дио тима премијера Словачке Роберта Фица који је недавно побиједио на изборима у Словачкој. Разговарали смо о томе да се подржи БиХ на европском путу 21. марта. Наш европски пут је неспојив са нелегаланим Шмитом и ОХР структуром. То је још 2005. године рекла и Венецијанска комисија, а то смо могли да видимо и у препорукума за 14 приоритета. Немогуће је очекивати да ми уђемо у преговарачки процес, а да остану те структуре“, поручио је предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик је поновио да се Република Српска види у преговарачком процесу.

“Уколико Српска не буде виђена ми нисмо они који су спремни да се крећу европским путевима, а да смањимо снагу Српске. Објаснио сам министру Бланару како функционише БиХ са нелегалним Шмитом, страним судијама у Уставном суду БиХ. Уколико се случајно донесе некаква одлука о имовини, Република Српска ће прогласити независност, и то сви знају у Европској унији”, рекао је након састанка предсједник Републике.

Предсједник Додик је нагласио, када је ријеч о привреди, да Српска има добру сарадњу са Словачком и истакао Целекс као једну од успјешних компанија.

“Циљ је да спасимо пројекат гасификације Републике Српске. Извлачим рачуницу колико смо изгубили јер су Бошњаци блокирали тај пројекат и које би бенефите имала Република Српска јер би имали најјефтинији гас у Европи који би могли понудити“, рекао је предсједник Српске.