Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас на Вучијаку код Прњавора обиљежавању 33. годишњице од формирања јединице „Вукови с Вучијака“, прве српске добровољачке јединице и Првог ударног батаљона Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Предсједник Републике рекао је да би историја на овим просторима сигурно била другачија да није било славне јединице српских добровољаца „Вукови с Вучијака“, који су први осјетили опасност и организовали се у војну структуру.

„Слава онима који су животе и дијелове тијела дали за слободу. Ова јединица се није само организовала у војничку структуру, него су и ширили свијест о опасности“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је нагласио је да су ова јуначка јединица, њени војници и њен командант Вељко Миланковић имали огромну улогу у стварању и одбрани Републике Српске, те да су несумњиво дали све што су могли и да нису оклијевали.

„Прихватили су да буду Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса, што значи да су увијек били на првом мјесту свугдје гдје је било најтеже, па тако и у пробоју коридора“, истакао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да су „Вукови с Вучијака“ први ушли у Јасеновац и обезбиједили да се очува дио историјске грађе о српском страдању у Другом свјетском рату.

„Колико траје ова јединица, толико траје и свједочанство да Република Српска живи, и у тешким околоностима свих претходних година, када је увијек оспоравана, тако и данас када нам амерички амбасадор каже какав је овдје амерички интерес. Али, имамо и ми неки интерес, а борци ове јединице нису се борили за амерички интерес, него за интересе српског народа“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је додао да су сви они који раде одговорне послове дужни да то поштују и нагласио да се наставља борба за изградњу Републике Српске, која је данас стабилна и сређена.

„Наставићемо и да помажемо Удружење `Вукови с Вучијака` и разговарамо како би могли да формирамо стални фонд подршке и помоћи припадницима јединице и породицама погинулих чланова“, рекао је Додик.

Свештенство Српске православне цркве у Спомен-соби на Вучијаку служило је парастос и помен погинулим и умрлим борцима, након чега је у част Републике Српске и предсједника Милорада Додика свечано постројена ова јединица.