Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Бањој Луци састанку о могућностима и начинима сарадње на пројектима са Саудијским фондом за развој.

Предсједник Републике Српске поручио је да је Република Српска одржала финансијску стабилност и да чини све да је додатно ојача.
„Када је ријеч о Саудијском фонду, раније су одобрени пројекти и не желимо да пропустимо нове могућности“, рекао је предсједник Додик након састанка са премијером Српске Радованом Вишковићем, министрима и градоначелницима, начелницима општина, директорима јавних предузећа, представницима институција и установа, на којем су представљене могућности и начини сарадње на пројектима са Саудијским фондом за развој.

Предсједник Републике најавио је посјету представника институција власти Српске локалним заједницама у наредна два мјесеца.

Предсједник Додик нагласио је да ће највише руководство Српске обићи све градове и општине како би се подстакли важни пројекти, те да се оствари потребна координација.

Према његовим ријечима, најбољи начин да се Српска ојача су инвестиције, те да се ових дана припрема за отварање неколико важних фабрика које су урађене у претходном времену, о чему ће јавност бити упозната.

„Желимо да се у свакој општини организује тим младих људи, способних да брзо реагују на било какву отворену могућност“, истакао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да су активностима које је спровела српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић отворена политичка врата када је ријеч о Саудијском фонду.

Предсједник Републике Српске нагласио је да су доказ тога раније одобрени пројекти и могућности које Српска не жели да пропусти.

„Ријеч је о средствима која су најповољнија и не можете их наћи, поготово данас у нестабилном свијету. Камата, грејс-периоди и дужина кредита су увијек важни, а мислимо да ово што нам нуде и што можемо да ангажујемо из Саудијске Арабије је нешто што је тренутно најповољније“, оцијенио је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик навео је да ЕУ у наредне четири године Балкану нуди шест милијарди евра, од чега БиХ око милијарду.

„У најповољнијим околностима да БиХ то повуче, Републици Српској би могло да припадне око 300 милиона“, појаснио је предсједник Додик, наводећи да је од тих средстава 20 одсто или нешто више грант, а остало су кредитна средства европских банака и фондова.

Предсједник Републике Српске сматра да је оно што Европа тражи за тај аранжман прескупо за Српску, имајући у виду да траже многе ствари које Српска не може да уради.

Према ријечима предсједника Српске, једна од тих ствари је да се у оквиру вртића, основних и средњих школа и факултета уведу образовни стандарди које Европа форсира, а Српска није спремна на то.

„Они то знају. Ми у наше школе не можемо да убацимо те вриједности ЛГБТ и осталих ствари које гледамо по Европи и не знамо како ће то све изгледати, али у сваком случају, желимо и овим скупом да покажемо да постоје и други извори који су веома кредибилни и данас веома доступни“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.