Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Београду свечаној академији поводом прославе 100 година кошарке у Србији.

Предсједник Републике Српске изјавио је да је поносан на овај јубилеј и да је игра под обручима постала обиљежје Србије и српског народа.

„Како год то ко гледао, ово је и наш јубилеј. Када кажете да је то 100 година кошарке у Србији, онда то значи 100 година кошарке и код нас“, навео је предсједник  Додик.

Предсједник Републике је истакао да је кошарка спорт који је привукао толико пажње у српском народу и постао обиљежје Србије, Срба, читавог Балкана.

„Толико је значајних имена који су представљали не само своје тимове него и нашу репрезентацију, који су били узори младим генерацијама“, рекао је предсједник Српске и додао да му је кошарка, коју је покушавао да игра, омиљени спорт.

Предсједник Додик је изјавио да није ни чудо што је Србија мјесто великих талената и свјетски рангираних играча, као што су тренутно Никола Јокић или Богдан Богдановић.

„Да не причамо даље о мојој генерацији Драгана Кићановића, Жарка Варајића, Дражена Далипагића и многих других. Огромна плејада младих који су у спорту нашли задовољство огледа се у чињеници да се кошарка у Србији игра стотину година“, навео је предсједник Републике.

Предсједник Српске је нагласио да му је драго што је добио позив да присуствује свечаној академији и да сретне многе људе, међу којима и неке које је као студент гледао на терену.
Предсједник Додик је указао да су спортисти најпознатији људи у српском народу.

„Шта рећи о Новаку Ђоковићу, Николи Јокићу и многим другима који данас на најбољи могући начин репрезентују Србију, а тиме и нас у Републици Српској“, истакао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је изјавио да је за спорт потребна подршка државе и да без тога нема ништа, као и да се мора имати веома широка база да би се изродио врхунски таленат.

Предсједник Додик је рекао да се много улаже и да је много тренера овд‌је едуковано.

„Многи тренери, који су поникли овд‌је, обиљежили су кошаркашку игру широм свијета, од Александра Николића па до других који су несумњиво дали велики допринос и данас дају“, истакао је предсједник Републике Српске.