Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем.

Кључна тема разговора били су односи Републике Српске и Републике Србије и реакција цјелокупног српског народа на изгласавање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

„Резолуција је нешто што ћемо ми одбацити и немамо намјеру да се повинујемо том акту који је апсолутни преседан у политичком систему и политичком животу Уједињених нација“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је изразио увјерење да ће укупан број чланица Уједињених нација бити или уздржан или против, што значи да они који су за неће имати просту већину земаља у Генералној скупштини УН.

„Драго нам је због наших пријатеља који су несумњиво ту и неће подржати или ће бити уздржани уз огромне притиске које чине земље Западне Европе и САД“, навео је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је нагласио да с том резолуцијом падају све лажи које су исказали они који наводно штите Дејтонски мировни споразум.

„Они га руше безочно. Да чувају Дејтонски мировни споразум онда се не би могло десити да један амбасадор без става органа БиХ може да унилатерално и самостално наступи и тиме доводи у позицију комплетни политички систем у БиХ који ће бити деградиран“, рекао је предсједник Додик.

Према ријечима предсједника Републике, намјера је да минимизирајући значај, потцјењујући форму која се зове резолоуција Генералне скупштине УН, буде донесен документ који ће трајно остати уписан у архивима УН.

„Они покушавају да умире наше незадовољство чињеницом да желе да наметну колективну, дефинитивно деградирајућу одговорност српском народу“, поручио је предсједник Српске.

Ако је питање индивидуалне одговорности, онда је то, рекао је предсједник Додик, предмет органа правосуђа, а не Генералне скупштине УН.

„За нас Србе, поготово у Републици Српској, постоји вријеме прије и послије те резолуције. Ако муслимани могу да донесу одлуке и сами да се лажно представљају и то говоре у име БиХ, зашто онда ми не бисмо имали неки други приступ. Зашто онда неко мисли да они могу, а ми не можемо“, нагласио је предсједник Републике.

Фотографија: Радио телевизија Републике Српске