Поводом Дана Републике Српске, предсједник Владе Радован Вишковић данас је у Брчком, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, положио вијенац на Споменик српским браницима Брчког.


У оквиру обиљежавања Дана Републике Српске, премијер Вишковић присуствовао је и свечаној академији, која је одржана у брчанском Дому културе.


Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је на  Свечаној академији да је српски народ увијек био слободарски народ, који је кроз вијекове ослобађао друге, другима доносио слободу и све оно што је стварано за Србе.


Премијер Вишковић је честитао свима 30. рођендан Републике Српске, који се данас обиљежава у Брчком, које је заједничко власништво два ентитета у БиХ.


„Ми смо дио територије која је по Дејтону припала Републици Српској уградили и у постојање Брчко дистрикта, зато имамо право и жељу и вољу да кажемо да је Брчко саставни дио и БиХ, али и Српске“, навео је премијер Српске.


Премијер Вишковић је истакао да не треба подсјећати шта је овдје дато људских живота да би био направљен „Коридор живота“, јер да није било тог коридора вјероватно не би било ни Српске.


„Ти исти који су демократе, који читавом свијету спочитавају право и правду дали су себи за право да не дозволе да до Баљалуке из Београда дође кисеоник и да спаси тек рођену дјецу. Да ли има већег злочина од тога? И онда они имају право да се дрзну, да говоре како смо ми Срби као народ лош, нећу због нас, не због њих, да употријебим пуно тежу ријеч коју шаљу према српском народу“, рекао је премијер Вишковић.


Истакао је да српски народ никад није био такав, увијек је био слободарски народ, који је кроз вијекове ослобађао друге, другима доносио слободу и све оно што је стварано за Србе.


„И онда дођемо у позицију да ми Срби, Република Српска, будемо етикетирани да смо ми лоши момци, да смо проблем БиХ, реметилачки фактор и да производимо неке проблеме. А једино што желимо јесте да будемо уважени, да буде Устав поштован. Како неко ко поштује Устав може бити оптужен да је реметилачки фактор?“, упитао је премијер Српске.


Према његовим ријечима, у овој земљи као да имају два устава – да Срби читају један, неко други чита други, а да не виде да у том уставу пише да имају два енитета и три конститутивна народа.


„А данас се поново жели пласирати нешто што није било одрживо, нешто што није одрживо на овим просторима, а то је један човјек, један глас, или грађанска нека земља гдје би они који су већински под тим грађанским могли управљају свим процесима и да Срби су једино добри момци ако то прихвате“, навео је предсједник Владе у обраћању на свачаној академији.


Премијер Вишковић је рекао да је довољно времена у политици и да је научио да ако се само Срби одрекну својих надлежности, ако нешто од онога што је Дејтоном припало Српској пренесу на заједничке институције „онда су добри момци“.


„Ако кажемо ми то не желимо, јер је вријеме показало да те заједничке институције нису донијеле добра никоме у БиХ, ниједном народу, онда смо лоши момци“, навео је премијер Вишковић.


Предсједник Владе је додао да постоје стотине милиона марака заробљених у Управи за индиректно опорезивање, у вези са расподјелом акциза на гориво за путну инфраструктуру, која је лоша и која захтјева средства за одржавање и у Федерацији БиХ, и у Српској, и у дистрикту.


Навео је да је „Електропренос БиХ“ још једна заједничка институција са стотинама милиона блокираних инвестиција, које се односе на улагањ у опрему, нова постројења, нове далеководе.


„Можемо сви једном заједно остати без електичне енергије, без напајања, а онда у 21. вијеку говоримо о неком просперитету, напретку и заједништву“, навео је премијер Вишковић.


Истакао је да су управо из тих разлога анализиране све те надлежности.


„Зашто је табу тема Војска БиХ да се о њој не може причати, знамо да је велики трошак за читаву БиХ. Зашто БиХ не може бити демилитаризована, зашто тај број припадника не може бити смањен, зато они не би били обучени, оспособљени и технички усавршени да могу реаговати при елементарним непогодама у БиХ. Нека учествују у међунардним мисијама, није ни то проблем, ми тражимо такву војску у БиХ од које сви можем имати користи“, додао је премијер Вишковић.


Он је упитао зашто је проблем ако Народна скупштина Републике Српске пошаље јасну поруку и задужи предсједника Републике Српске да формира преговарачки тим испред Српске који ће са другим ентитетом разговарати о будућности БиХ.


„То је наша Скуштина урадила већ у мају прошле године. Хрвати су рекли да су спремни да разговарају, са друге стране представници бошњачког народа не да нису прихватили такву идеју, него шаљу неке друге поруке, па чак и ратнохушкачке“, навео је премијер Вишковић.


Истакао је да Република Српска и њене институције никада не желе и неће направити ниједан потез да угрозе безбиједност грађана, имовину, породице, дјецу.


„Али, чувати Републику морамо без обзира на цијену. То нам је завјет који су оставили они који су дали најсветије за Српску, а то је њихов живот“, рекао је премијер Вишковић.


Подсјетио је да за Српску живот дало око 30.000 људи, а само на простору Брчког 437 људи коју си положили животе за слободу.


„Имамо обавезу према њима, његовим породицама да чувамо и сачувамо Српску и то ћемо и радити, ниједног момента не желећи да било шта лоше урадимо неком другом народу. Све оно што радимо за свој народ то желимо и за друга два народа. Немамо никакав проблем да то раде Бошњаци за свој народ, Хрвати за свој и ту ће имати нашу подршку“, рекао је премијер Вишковић.


Он је навео да да је незамисливо да се не могу реализовати инфраструктурни пројекти због те мржње, политике, „због неразумног зла који је ушао у те људе“.


Вишковић је навео да је Српска спремна да гради ауто-пут на потезу од Вукосавља па све од Раче, укључујући и Брчко.


„Пред новогодишње празнике ја сам са Милером, а захваљујући Додику који је прије тога био у Руској Федерацији договорио, потписао мапу око изградње гасовода од Раче преко Бијељине, Брчког, Бањалуке, Приједора и Новог Града. Ми у ту инвестицију треба да кренемо већ с почетком грађавинске сезоне“, рекао је премијер Вишковић.


Према његовим ријечима, жеља је била да се тај гасовод креће у самој траси ауто-пута, да се не ради два пута експропријација, да не буде дуплих трошкова и да у случају квара има лакши приступ и санација.


„А онда када не могу да нам то оспоре кажу – градите ви гасовод куд мислите да треба, али ауто-пут ипак треба да буде на некој другој страни. Жеља Српске је за сарадњу, помоћ, али морамо да будемо уважени, да будемо партнери, не можемо дозволити да будемо прегласавани“, истакао је премијер Вишковић.


Навео је да је прегласавање коштало грађанског рата на простору БиХ.


„Ми то не желимо и наша порука из Брчког јесте да апелујемо да будемо партнери уколико желите опстанак и останак БиХ. БиХ нема без Срба и Републике Српске и то морате знати. Колико год то некоме сметало“, навео је премијер Вишковић.


Он је истакао да из Српске има спремности да се договара будућост и опстанак на овим просторима.


„Ако не желите, онда одговорност мора да падне на вас, а не да се све вријеме замјеном тезе, одговорност шаље према Србима и Српској. Ово је 12 и пет, а не пет до 12 да се сједне и договори о будућности, ако је и има, и то је већ упитно у овом моменту. Желимо да дамо шансу разговорима, договорима, али уз један услов, а то је да не учествује било ко са стране“, навео је премијер Вишковић.


Рекао је да нико са стране не треба да уређује како ће се овде живјети.


„Ми смо довољно способни, имамо довољно одговорности, довољно искуства у заједничком животу да сједнемо као представници три народа и договоримо будућност, уколико је желите, а уколико не желите понесите одговорност за то што ће вам нестати БиХ“, поручио је премијер Вишковић.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у Галерији „Сава Шумановић“, у Брчком, посјетио и изложбу фотографија посвећену нобеловцу Петеру Хандкеу.