​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар привреде и предузетништва Војин Митровић учествовали су данас, у Удинама, у раду пословног форума, који је организовало Удружење привредника из Италије Confidustria.

Премијер Вишковић и министар Митровић представили су италијанским привредницима потенцијале Републике Српске и предности инвестирања, те одговарали на питања потенцијалних инвеститора.

Предсједник Владе Републике Српске позвао је италијанске привреднике да дођу и инвестирају у Републици Српској, те истакао предности улагања у Српској, међу којима су: повољан географски положај, близина Европске уније, подстицаји Владе за улагање, најповољније пореске стопе у региону, те повољна цијена електричне енергије. 

Он је истакао да је инвестирање у Републици Српској сигурно, те да Влада жели да сарађује са свима на партнерској основи.

– Добар примјер како се Република Српска односи према инвеститорима је италијанска комапнија ПМП, која већ 20 година послује у Српској, као и 15 других  фирми из Италије, које своје производне активности обављају у Републици Српској, навео је премијер Вишковић.

Предсједник Владе рекао је да у Републици Српској није предност јефтина радна снага, већ радна снага која је стручна и способна.

– Наши радници стручно и квалитетно обављају своје послове и задатак институција Републике Српске и мој задатак као премијера је да сваком инвеститору будемо сервис, рекао је премијер Вишковић.

Он је навео да су, осим енергетике, металске и прерађивачке индустрије, пољопривреда и туризам такође области које пружају добру основу за нове инвестиције.

На пословном форуму у Удинама, данас су се са својим потенцијалима представили градови Градишка и Лакташи.

О привредном амбијенту говорио је министар Војин Митровић, који је истакао да је Република Српска сврстана међу 10 земаља и регија у конкуренцију од 350, као добра дестинција гдје вриједи улагати.

„Процедуре су са 21 дан сведене на три дана и радимо заједно са вама да што лакше и брже започнете бизнис у Српској“, поручио је министар Митровић и додао да Влада ради са нашим локалним заједницама на понуди и поједностављењу процедура, као и са нашим образовним системом на образовању и профилисању радне снаге.

Рекао је да је опредјељење Владе да у наредном периоду створи што повољнији амбијент. 

„Радимо на дигитализацији и креирамо подстицаје за инвеститоре. Нама је битан сваки привредник, а посебну пажњу поклањамо ономе ко улаже више од пет милиона КМ и запошљава више од 100 радника“, рекао је министар Митровић и навео да „имамо поврат пореза и допринос, а помажемо до 30% улагања“.

Министар за привреду и туризам у Влади италијанске регије Фрули Венеција Ђулија Сергио Емидини Бини рекао је на форуму да влада ове регије са великом пажњом прати развој сарадње и билатералних односа са балканским земљама, те да ова регија има споразуме о сарадњи са регијама на Балкану. Он је захвалио делегацији Владе Републике Српске на посјети Трсту и представљању потенцијала Српске и могућнистима за инвестирање. 

Помоћник министра привреде и предузетништва Слободанка Дубравац је рекла да је од Трста до Бањалуке аутопут, те да Република Српска гради нове километре аутопутева, што је чини конкурентном.

„Република Српска нуди приступ тржишту ЦЕФТА, ЕФТА-и и Турској, што је посебно важно за извозно орјентисане инвеститоре“, рекла је Дубравац и навела да је Италија друга земља по велични страни инвеститор и спољнотрговински партнер Републике Српске.

Говорећи о повољностима за улагање, Дубравац је истакла да у Републици Српској неопорезиви дио дохотка износи 511 евра, те да нема пореза на дивиденду.

Такође је истакла да се инвеститорима који улажу у технологију смањује пореска основа.

„У протеклих 10 година није долазило до повећања трошкова пословања, већ смо радили на смањивању стопа на доходак и парафискалних оптерећења“, рекла је помоћник министра привреде и предузетништва.