Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић обратио се данас, у Бањалуци, учесницима конференције „Know How – For economic growth“, коју организује Удружење младих економиста Републике Српске.

Овом приликом, премијер Вишковић је рекао да Влада Републике Српске ради на обуздавању инфлације кроз помоћ најугроженијим категоријама становништва, очувањем куповне моћи грађана повећањем плата, пензија, борачких додатака и социјалних давања, те кроз инвестиције.

Он је рекао да је у фебруару у односу на исти мјесец прошле године раст цијена 7,2 одсто, а у односу на јануар 1,3 одсто.

„Раст плата које смо код креирања буџета превентивно радили у овом моменту још преклапа тај раст инфлације. Имамо осам и нешто процената раст плата и ту ситуацију пратимо. У оном моменту кад дођемо на тај баласт ми ћемо ићи даље са повећањем плата, пензија и свих давања“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је рекао да су инвестиције такође механизам у борби против „зла које нас је задесило“.

„Сви смо очекивали да јењавањем вируса корона идемо у неко нормално вријеме и активности. Нажалост није тако, десила се ова украјинска криза која нас је погодила све“, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је рекао да дивљање цијена сировина и енергената изазива ланчану реакцију, додајући да је Република Српска срећна јер има довољно електричне енергије као једног од основних ресурса.

„Са нормалним управљањем тим ресурсом штитимо се колико је могуће. Имамо срећу и да цијена гаса ни у једном моменту није погодила Републику Српску као што је погађала сусједне земље или ЕУ. Имали смо договор са Руском Федерацијом који је у потпуности испоштован са `Гаспромом` и имали смо повлаштену или заштићену цијену“, истакао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Радован Вишковић је подсјетио да је Влада путем Народне скупштине Републике Спрске покренула процедуру укидања акцизе на нафту и нафтне деривате и ослобађање основних животних намирница од ПДВ-а.

Он је додао да је Влада Српске набавила одређене количине основних животних намирница.

„Ако буде потребно интервенисаћемо и са одређеним намирницама на тржишту како би спријечили евентуало несташицу, а исто тако и дивљање цијена. Имамо довољне количине и брашна и уља. Имамо редовне ланце снабдјевања и учинићемо све да то тако остане и у наредном периоду“, истакао је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер Српске каже да је и Удружење младих економиста Републике Српске усмјерило своју овогодишњу Конференцију за економски развој ка давању одговора на инфлаторна кретања, дигитализацију и промет некретнинама.

„Не треба заборавити да и у промету некретнинама, у склопу свих ових инфлаторних или енергетских дивљања, на неки начин настају знатни поремећаји који утичу на то да млади људи имају проблема да на повољан начин дођу до некретнине која је предуслов нормалног живота и развоја једне породице“, рекао је премијер Вишковић.

Он је истакао да је рекао да је Влада Српске подржала активности Удружења младих економиста те да очекује да на панелима Конференције дођу до закључака и смјерница који ће Влади послужити у креирању најбољих одлука и мјера.