Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је филм „Свједок“ историјски документ који ће показати српском, али и свим другим народима, истину о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вишковић је навео да овај документарно-историјски филм на једном мјесту окупља документе и записнике, у којима се види на које су све најстрашније начине људи мучени и убијани.

„Људи су везани жицом, одсјецане су им главе, те су на најсвирепије начине убијани. Када све то видите на једном мјесту, подсјети вас и на слична дешавања на другим мјестима, као што је Јасеновац, да су Срби на исти начин мучени и убијани“, рекао је Вишковић новинарима на премијери овог филма.

Он је рекао да је сигуран да ће се наћи начин да се овај филм прикаже у Србији и Српској, али и ван граница ове двије земље.

„Морамо приближити јавности што је више могуће истину о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату и демаскирати лажи да су Срби злочинци, да су једини чинили злочине“, рекао је Вишковић.

Он је додао да је у томе значај и снага филма, јер ће широј јавности бити приказана истина о страдању Срба.

„Дешавало се да српска мајка оплакује своје дијете, а да је то у страним медијима показано да бошњачка мајка оплакује своје дијете, што указује на то да смо у том периоду изгубили медијски рат. Друга страна је увећавала своје жрве па и на уштрб српских жртава, те на тај начин креирали своју истину и приказивали је свјетској јавности“, рекао је Вишковић.

Он је захвалио аутору филма Денису Бојићу што се прихватио тог посла, те што је на тај начин оставио траг и о доктору Зорану Станковићу, који је у времену и на простору на којем је живио био највећи експерт из судске медицине.

„Радио је један посао за који није никад ни мислио да ће радити, а то је да документује и прикаже на које све начине су Срби страдали на просторима бивше Југославије. Учествовао је на есхумацији више од 50 гробница, са више од 7.500 унакажених тијела која су из њих извучена. Он је то све снимио, документовао“, рекао је Вишковић.