Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић уприличио је данас, у Бањалуци, пријем за више од 400 дјеце са Косова и Метохије који бораве у Републици Српској.


Предсједник Владе је истакао да су институције Републике Српске отвориле врата својој дјеци са Косова и Метохије.
„Морате знати да смо ми за вас отворили и наша срца и домове. Ви својим доласком у Бањалуку и Републику Српску треба да креирате ново другарство, пријатељство, дружења која би требало да увијек остану у вашем сјећању“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић малишанима током пријема у Административном центру Владе.


Предсједник Владе Радован Вишковић је захвалио општинама и градовима из Републике Српске који су ове године домаћини дјеци и њиховим наставницима.
„Нажалост, због пандемије, прошле године нисмо били у прилици да се видимо, али сада су се стекли услови за девето по реду дружење. Веома је важан ваш долазак у Српску, да знате да ван вашег простора, вашег Косова и Метохије, које је исто тако наше, имате пријатеље који прате шта се дешава у Звечану, у Грачаници, у свим мјестима гдје живе Срби“, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Предсједник Владе је поручио да заједничка борба треба Србима да омогући да опстану и остану тамо гдје су живјели њихови преци.
„Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохију чини све да помогне да живот на Косову и Метохији буде подношљив. Наша срца су за вас увијек отворена, а о томе довољно говори да је у ових протеклих девет година у Српској боравило више од 5.000 дјеце“, нагласио је предсједник Владе Радован Вишковић.
Министар просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да је задовољство и ове године угостити око 450 дјеце са Косова и Метохије и њихове наставнике.
„То је наставак велике сарадње између образовних установа Републике Српске и Србије. Желимо им да у наредним данима уживају у Српској, а ми ћемо се потрудити да будемо добри домаћини“, навела је Тривићева.
Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов истакао је да су у овогодишњој акцији и дјеца са посебним потребама из Удружења „Подржи ме“.
Он је захвалио свима који су помогли овај значајан пројекат који траје од 2012. године, те навео да дјеца ове године бораве у Приједору, Језеру, Брчком, Прњавору, Требињу, Челинцу, Шамцу, Броду и Милићима.
Према његовим ријечима, овај пројекат значи повезивање истог народа, исте вјере, исте муке и патње.
„Ви сте ти који су највреднији на Косову и Метохији, на вама лежи стуб опстанка Космета“, рекао је Арлов дјеци на пријему.
Пријему је присуствовала и генерални конзул Србије у Бањалуци Весна Маринковић, министри у Влади Српске, као и представници Академије умјетности у Бањалуци, коју су за дјецу са Косова и Метохије, поводом Свјетског дана музике, извели пригодан програм.