​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас у Бањој Луци потписивању уговора са 10 прворангираних компанија које су добиле подстицаје за директна улагања, у оквиру линије подстицаја за увођење нових технологија у области прерађивачке индустрије, вриједне седам милиона КМ.По потписивању уговора, предсједник Владе указао је да су подстицаје за нове технологије добила 207 предузећа, односно апсолутно све фирме које су испуњавале услове из јавног позива за додјелу средстава.

– Нико није остао „испод црте“ – нагласио је предсједник Владе и истакао да су, због велике заинтересованости привредника и у договору за пословном заједницом, ребалансом овогодишњег буџета ови подстицаји повећани са планираних четири на седам милиона КМ.

Захваљујући програму ових подстицаја, ове фирме су, нагласио је предсједник Владе, увећале број запослених за око 330, чиме су се приближиле цифри од укупно 20.000 запослених.

Предсједник Владе је најавио да ће ових дана бити настављени разговори са представницима пословне заједнице у смислу увођења нових програма подршке, у оквиру припрема за израду буџета за 2022. годину.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић прецизирао је да су подстицаји додијељени предузећима из разних области, односно дрвопрерађивачке, металне и електро индустрије, индустрије текстила и других области.

– Ове фирме ће у планиране инвестиције уложити укупно 64 милиона КМ – рекао је Петричевић и додао да је једна од планираних новина за идућу годину и то што ће јавни позив за додјелу ових средстава у 2022. годину бити расписан у првом кварталу године, како би привредници могли да правовремено планирају нове инвестиције.

Подстицаје за увођење нових технологија између осталих, добило је и предузеће „Скај адаптер“ из Брода, које се бави производњом компоненти за ауто индустрију. Дејан Симиџија, из ове фирме, нагласио је да су, захваљујући новој инвестицији коју је, овим подстицајима, подржала и Владе, запослили 30 нових радника, те повећали ефикасност и продуктивност производње.

– Ти подстицаји су нам од великог значаја и користићемо их за даља улагања. Надам се да ће ови програми наставити и у годинама пред нама – нагласио је Симиџија.  

Подстицаје је, између осталих, добило и предузеће „Сим техник“ из Котор Вароша,  такође из области машинске индустрије. Немања Савић, представник ове фирме, нагласио је да ова фирма запошљава 270 радника те да, и поред тога, имају сталну потребу за новим радницима.