​Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Влада и даље настојати да прави повезницу између образовања и привреде, јер треба школовати кадар који ће доприносити развоју Српске.

„Нама више не треба кадар за бирое рада, нити онај који ће развијати туђе економије широм свијета. Требају нам људи који ће остати, радити и развијати Српску. Имамо за то све људске потенцијале и природне ресурсе. Наши показатељи на том плану, које смо раније направили, говоре да смо на добром путу“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић на свечаној академији поводом 47 година рада Универзитета у Бањалуци.

Он је истакао да Влада ради на томе да најбољим студентима универзитета, поготово јавних, обезбиједи радно мјесто у систему да би они дали допринос још већем развоју универзитета и Републике.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је навео да је Влада у протекле четири године интензивно улагала у инфраструктурне пројекте два јавна универзитета у Српској, те њихове кадрове, нагласивши да је сваки универзитет у свакој земљи њено огледало.

Он је подсјетио да је измјенама одговарајућих закона омогућено бесплатно школовање и образовање за све студенте првог циклуса и прве године другог циклуса студија, који редовно испуњавају своје обавезе.

„Од ове године је и смјештај у студентским домовима бесплатан“, рекао је премијер Вишковић, коме је данас уручена повеља за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бањалуци.

Он је додао да Српску на прави начин промовише сваки студент или професор који објави рад у неком од престижних научних часописа у Европи.

У бањалучком Банском двору одржана је свечана академија поводом 47 година рада Универзитета у Бањалуци на којој су уручене повеље и плакете заслужним појединцима.

Свечаној академији присуствовали су и министри у Влади Српске, представници градске власти у Бањалуци, те бројне личности из јавног, научног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

На Универзитету настава се данас изводи на 66 студијских програма првог циклуса студија, на 64 програма другог циклуса уз два комбинована студијска програма, те 13 студијских програма и једном комбинованом студијском програму трећег циклуса студија.

На Универзитету тренутно студира 15.000 студената из Републике Српске и иностранства.