Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић сагласили су се јуче у Источном Сарајеву о наставку владине подршке пројектима који ће донијети добробит становницима Источног Сарајева.
„Студентски дом, зграда Ректората и Музичке академије, зграда Факултета за физичку културу су пројекти који треба да побољшају квалитет живота грађана Источног Сарајева. Влада Републике Српске пратила је и до сада пројекте локалних заједница и то ћемо радити у будућности“, поручио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Овом приликом, предсједник Владе је истакао да ће тендер за изградњу ових објеката пустити у процедуру чим се припреми пројектно-техничка документација за овај велики пројекат који ће ићи у међународни јавни позив, због чега се неће моћи одабрати извођач радова прије краја септембра.
„Инвестиције које радимо на Јахорини у знатној мјери утичу на развој града. Радимо и рехабилитацију магистралног пута од Пала до `Бистрице`“, поручио је предсједник Владе Радован Вишковић, истичући да нема времена за губљење и да је неопходно да се почне градити.

Предсједник Владе Републике Српске је најавио и изградњу основне школе на подручју општине Источно Ново Сарајево јер постојећа школа има два пута више ученика од њеног капацитета.

„Са начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем сам разговарао да ова локална заједница нађе локацију и припреми документацију за изградњу основне школе. Посебно сам радостан због те чињенице јер ријетко која заједница може да се похвали таквим приливом младих људи. На том примјеру можемо да видимо да је Источно Сарајево град у који се долази и остаје, а не одлази из њега“, рекао је предсједник Владе, те је подсјетио да је живио у овом граду деведесетих година, те да је поносан на доприносу грађана, Владе Републике Српске и локалних заједница који су омогућили да Источно Сарајево сада буде модеран град.

Такође, предсједник Владе је најавио да ће у наредном периоду бити издвојено око 20 милиона КМ из Буџета за пројекте локалних заједница у Српској.

„Желим да подржим људе који домаћински раде од Требиња до Новог Града и Влада ће до краја мјесеца упутити циркуларно писмо свим локалним заједницама да нам доставе пројекте које планирају реализовати у наредном периоду, за које ће у буџету бити издвојено око 20 милиона КМ“, рекао је предсједник Владе, те је напоменуо да средства неће бити директно пребацивана на рачуне локалних заједница, него да ће оне проводити процедуре и бирати извођаче, док ће плаћање ићи преко Владе Републике Српске.

„То је нешто на принципу као што се радило са новцем који смо добили од Владе Србије“, појаснио је предсједник Владе Радован Вишковић и истакао да максимални износ који може добити нека локална заједница неће прелазити милион КМ.

„У зависности од квалитета пројекта, износи ће се кретати од 100.000 до милион КМ, а највише ће бити вредновани они пројекти који буду ишли ка економском јачању локалне заједнице“, додао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Градоначелник Ћосић изразио је захвалност предсједнику Владе Српске за посјету Источном Сарајеву наглашавајући да је увијек био спреман да помогне у рјешавању проблема.

„Данас смо добили подршку за оне активности које ће брзо бити видљиве у овом граду, а раније смо их започели. То су Студентски дом, зграда Ректората и Музичке академије у Источном Новом Сарајеву и зграда Факултета физичке културе у Палама. Брига о смјештају високошколских институција у Источном Сарајеву биће врло брзо видљива након расписивања тендера и почетка радова“, рекао је Ћосић.
Ћосић је навео да је захвалан предсједнику Владе Радовану Вишковићу, јер је био један од иницијатора за ове пројекте претходне године, те за подршку Владе Републике Српске за два битна спортска догађаја у Источном Сарајеву – Европско првенство у боксу иСвјетско првенство у бициклизму – који ће бити одржани у августу и октобру.
„Разговарали смо и о другим бројним пројектима и активности и договорили да пројекти које општине из састава града Источног Сарајева буду кандидовали према Влади Републике Српске буду рађени у сарадњи и договору са Градом и на тај начин ће Градска управа подржати и показати да је кохезиони фактор за свих шест општина које чине Град Источно Сарајево“, рекао је Ћосић.
Он је додао да је Источно Сарајево једини град у Српској који у свом саставу има општине и који због свог положаја и значаја заслужује посебну пажњу Владе Републике Српске.