У Центру за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у Залужанима код Бањалуке, промовисано је 26 кадета 22. класе Јединице за полицијску обуку Полицијске академије и 22 кадета осме класе припадника Специјалне антитерористичке јединице који су успјешно завршили школовање.
Уговори су потписани са 306 кадета 23. класе Јединице за полицијску обуку и осам кадета девете класе за припаднике САЈ-а који су тек почели са својим школовањем.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је циљ Владе улагање у Републику Српску, МУП Српске и безбједност свих грађана који живе у Републици Српској.
„Од 2015. године интензивно улажемо у људске ресурсе, у младе људе. Само у Центар за обуку у Залужанима у посљедњих неколико година уложили смо на десетине милиона КМ. Наставићемо да улажемо, и овдје желимо да већ од идуће године буде кампус гдје ће будуће генерације Полицијске академије имати све на једном мјесту“, изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да Влада Републике Српске са Министарством интензивно ради на школовању припадника МУП-а да би зановили снаге.
„На тај начин бринемо се о безбједности свих наших грађана и њихове имовине што је превасходни задатак МУП-а. Истовремено градимо и све потребне капацитете да би МУП могао да функцинише на прави начин. У Центру за обуку је будућа школа МУП-а, наша управа за обуку“, истакао је Лукач.
Он је додао да МУП завршава реконструкцију Полицијске управе у Градишци, те истакао да сљедеће године почиње изградња новог објекта Полицијске управе у Источном Сарајеву.
Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је да је обука за 348 данас промовисаних кадета трајала 13 и по мјесеци.
„Шест и по мјесеци су провели теоретске обуке на Полицијској академији, затим шест мјесеци приправничког рада по полицијским управама широм Републике Српске и након тога мјесец рефлексивне фазе интеграције обуке“, рекао је Шикман.
Најбољи кадет 22. класе Јединице за полицијску обуку Полицијске академије Љубиша Врховац из Лакташа рекао је да љубав гаји према полицијском позиву због патриотизма и љубави према Републици Српској.
„Желим да служим и помажем грађанима Републике Српске“, рекао је Врховац.