Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су Влада Српске и Савез синдиката социјални партнери који имају заједнички циљ да у складу са могућностима буде побољшан стандард запослених у Републици Српској.

„Захтјеви синдиката увијек крену од тога да се тражи неки максимум, са циљем да се негдје на средини нађе рјешење. И увијек смо тако наступали. И хоћу да због јавности, грађана и радника Републике Српске кажем да имамо изузетно коректну сарадњу што се тиче предсједника Владе и предсједника Синдиката“, изјавио је предсједник Владе, након свечаног дијела Седмог конгреса Савеза синдиката Српске, који се одржава у Теслићу.

Предсједник Владе Радован Вишковић истакао је да у таквој комуникацији треба тражити најбоља рјешења, за која је нагласио да нису увијек могућа или реална, али да је разговор једини пут до њих.

Предсједник Владе Републике Српске задовољан је што је систем успјешно оговорио на све изазове са вирусом корона и сачувао радна мјеста и плате.

„У години короне, у августу 2020, имали смо за 1.870 радника више него у 2019. години. Задржали смо наша права и у овом периоду чак и повећавали“, изјавио је предсједник Владе Вишковић и поручио да је Република Српска данас лидер када је ријеч о висини најниже плате у односу на земље у региону, али и да је свјестан да се ради о недовољном износу.

Према ријечима предсједника Владе – просјечна плата иде узлазном путањом.

„Она је за мај мјесец ове године 981 KМ. Ја сам сигуран, када будемо имали пресјек за шести мјесец, доћи ће близу оног нашег циља од 1.000 KМ“, рекао је предсједник Владе Републике Српске и додао да и запосленост иде узлазном путањом.

Предсједник Владе Радован Вишковић је упозорио да има и оних којима позитивни показатељи сметају и не свиђају им се, али да су они такви и лако провјерљиви.

„Данас, послије 15 мјесеци можемо рећи да смо у томе успјели добрим дијелом. Нажалост, један број наших грађана није успио да се избори са вирусом корона и то је највећи жал“, изјавио је предсједник Владе Републике Српске.