Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је, у Бањалуци, свечаности обиљежавња Дана Војске Републике Српске и 3. пјешадијског (Република Српска) пука.


Овом приликом, предсједник Владе поручио је да је Република Српска данас гарант опстанка српског народа на овим просторима.

„Довољно је само вратити се десетине година уназад и видјети како су Срби страдали, нестали, протјерани или избрисани тамо гдје су вијековима постојали, а нису имали своју државу“, рекао је предсједник Владе Републике Српске у бањалучкој касарни „Kозара“ гдје је присуствовао обиљежавању Дана Војске Републике Српске. 

Предсједник Владе Радован Вишковић истакао је да је Војска Републике Српске створила и одбранила Републику Српску, те да је формирање Војске Републике Српске био одговор на већ постојеће двије војске на простору БиХ – тзв. Армија БиХ и ХВО. 

Предсједник Владе је изразио захвалност свима који су учествовали у стварању Републике Српске, наводећи да је потребно посебно се поклонити борцима Војске Републике Српске који су дали животе за стварање Републике Српске. 
Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да је Република Српска имала 210.000 припадника Војске Републике Српске од чега их је 23.801 дао живот за Републику Српску. 
Предсједник Владе подсјетио је на неколико значајних војних побједа Војске Републике Српске које ће се сигурно изучавати на војним академијама широм свијета, као што су Kоридор, Митровданске битке у Херцеговини, Подриње, западни дио Републике Српске, Сарајевско-романијско ратиште. 
„У овим биткама су Војска Републике Српске и српско становништво било у значајно мањем броју, а насртале и оружане снаге сусједних земаља на српски народ који се морао организовати да би бранио своја огњишта“, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. 
Предсједник Владе Републике Српске рекао је да Војска Републике Српске никада није била освајачка нити окупаторска, већ је само бранила свој народ и територију у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, а српски народ је то радио и у Првом и Другом свјетском рату. 
„И данас када из Републике Српске пошаљемо поруку – желимо да разговарамо о будућности БиХ у којој живимо – то наиђе на осуду и разне спекулације о томе како се ми сепаратишемо“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић. 


Предсједник Владе Републике Српске рекао је да се неки боре за БиХ у коју се куну, а изгледа да у тој истој БиХ нема мјеста за српски народ. 
„Подржавамо их у томе, а онда нам дозволите да ми идемо својим путем. Ми ћемо то радити јер је то легално и уставно право и никоме нећемо нанијети никакву бол, штету и патњу“, поручио је предсједник Владе Радован Вишковић. 
Предсједник Владе рекао је да у Републици Српској, за разлику од ФБиХ, сви уживају своја права и слободе, без обзира на националну и вјерску припадност.“Срби У ФБиХ често не смију ни да кажу да су Срби, немају никаква права, немају струју, путеве, посао нити егзистенцију“, закључио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.