Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић дочекали су данас у Бањалуци други контингент од 20.000 доза руских вакцина против вируса корона „спутњик ве“.


Вакцине су допремљене у просторије бањалучке компаније „Крајина груп““ након што су синоћ стигле на београдски аеродром „Никола Тесла“.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Република Српска и њене институције данашњим стављањем на располагање 20.000 доза вакцине „спутњик ве“ испуњавају обећања дата својим грађанима.


„Данас стављамо на располагање 20.000 вакцина, а већ у наредним данима очекујемо другу компоненту што показује да се све ради према плану и раније датим обећањима“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Он је појаснио да се Влада на овај корак набавке вакцине одлучила послије 21. јануара и заједничког састанка у Савјету министара када су први пут информисани да ће бити проблема у вези са набавком вакцина кроз „Ковакс“ механизам.


„Још у септембру прошле године БиХ је потписала уговор о набавци вакцина кроз систем ‘Ковакс’ и очекивали смо да ће они то испоштовати. Кад смо ми из Српске видјели да можемо доћи у позицију да све земље у окружењу набаве вакцине за своје гађане, а да ми чекајући на тај систем можемо доћи у ситуацију да то не учинимо одлучили смо се да кренемо у набавку вакцина и мимо тог система“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Он је додао да је Република Српска уплатила вакцину за 200.000 грађана или 400.000 доза од Руске Федерације, те исто толико и из „Ковакс“ програма.


„Такође, и са Кином радимо на обезбјеђењу одређених доза њихове вакцине тако да Српска у овом моменту у фази договора или преговарања има уплаћених више од 400.000 доза, а у преговорима смо за бар још толико“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Он је додао да је са Русима потписан оквирни уговор на 1,2 милиона доза вакцина јер нико не зна до када ће се вакцинација морати вршити и да ли ће морати да иде други или трећи круг вакцинисања.


„Струка каже да и кад примите вакцину заштићени сте на неки начин од шест мјесеци па до годину дана, зависно од произвођача. У овом моменту не знамо до када ће пандемија вируса корона да траје на овим просторима и морали смо предузети све потребне мјере да обезбиједимо довољно вакцина“, навео је предсједник Владе Радован Вишковић.


Он је позвао грађане Републике Српске да се вакцинишу, подсјетивши да је имунизација на добровољној бази и бесплатна.


„Најважније је да обезбиједимо вакцине за наше грађане и данас показујемо да Република Српска хвата корак са одређеним земљама из окружења. Много веће земље од Српске у овом моменту немају скоро ниједну обезбијеђену вакцину осим оних које су добили из донација“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.


Он је захвалио руководству Србије, прије свега предсједнику Александру Вучићу, што су омогућили вакцинацију здравствених радника из Српске.


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је наду да би крајем ове седмице могла да почне вакцинација са 20.000 доза из другог контингента руске вакцине, која је данас допремљена у Бањалуку.


Министар Шеранић је истакао да је ових 20.000 доза намијењено за здравствене раднике и старачке домове, како би се завршио циклус вакцинације започет дијелом из првог контингента вакцина у Републици Српској, а дијелом кроз вакцинацију у Србији.


„Сходно томе, затворићемо прву категорију по плану вакцинације становништва које треба да се вакцинише и имати одређене количине доза које ћемо усмјерити према лицима, прије свега, старијим од 65 година, односно са различитим врстама хроничних обољења“, рекао је министар Шеранић.


Према његовим ријечима, Институт за јавно здравство Републике Српске координисаће цијели процес, заједно са здравственим установама.


„И ова доза по интервентном увозу мора ићи у контролу квалитета серије у Агенцију за лијекове БиХ, након чега ће вакцина бити спремна за употребу и биће дистрибуисана здравственим установама“, поручио је министар Шеранић.


Он је истакао да са овим Република Српска улази у масовнију вакцинацију, с циљем да се што брже вакцинише што је могуће већи број лица.


„Ријеч је о 20.000 доза прве компоненете за 20.000 особа, тако да имамо најаве да ће у блиском периоду стићи друга компонента за ревакцинацију. То је сличан принцип како ради и Србија. Циљ је што прије кренути у вакцинацију, а да након тога долазе оне количине потребне за ревакцинацију“, објаснио је министар Шеранић.


Министар је нагласио да би према најавама у току наредне седмице требало да дође и друга компонента, те да су то ствари које се договарају са произвођачем.


„Надам се да ћемо крајем седмице кренути у кориштење ових доза, а ревакцинација иде минимално 21 дан након вакцинације“, објаснио је министар Шеранић.


До сада су, тврди Шеранић, 2.626 лица вакцинисана у Србији и 970 лица у Републици Српској, што је укупно око 3.500 лица.


Кад је ријеч о вакцинама из система „Ковакс“, министар Шеранић је навео да је за сутра у 13.00 часова предвиђено да се одржи састанак са представницима компаније „Фајзер“.


„За `Ковакс` је значајан први квартал 2021. године, односно у марту би требало да дођу одређене количине из овог система набавке. Очекујем да ће `Ковакс` одговорити нашим захтјевима, јер смо на вријеме испунили све наше обавезе, те не видим разлога да се то не реализује“, рекао је министар Шеранић.