​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетиo je данас у Бањалуци Фабрику обуће „Бема“.

Премијер Вишковић изјавио је након обиласка производних погона „Беме“ да је обућарска индустрија у Републици Српској ускраћена за властите ресурсе, те да ће се у наредном периоду сагледавати могућности производње властите сировине.

„Треба да сагледамо могућност да што више имамо властитог учешћа у самом производу. БиХ скоро да нема никаквог свог удјела у, рецимо, једној ципели“, рекао је премијер Вишковић.

Најавио је да ће задужити ресорне министре када је ријеч о обезбјеђивању адекватног кадра и подстицаја који ће ову индустрију спасити у времену кризе и инфлације.

Премијер Вишковић похвалио је рад „Беме“, напомињући да су прошле године у властитој продавници обуће остварили приход од око 500.000 КМ.

Истакао је да ова фабрика много посла уради за познате, свјетске брендове и компаније и да морају произвести робу високог квалитета.

Премијер Вишковић је подсјетио да је у ранијем периоду Влада Републике Српске донијела одређене мјере које су у значајној мјери побољшале стање у овој врсти индустрије.

Технички директор „Беме“ Маринко Умичевић каже да је Влада Републике Српске одређеним мјерама допринијела да се одржи производња и пословање ове фабрике, те захвалио премијеру Вишковићу на најављеним додатним олакшицама.

„Прошле године смо повећали плате за скоро 30 одсто захваљујући одлукама и подстицајима Владе“, рекао је Умичевић.

Он је навео да је запослено око 1.200 радника, а да је просјечна плата око 850 КМ.

„Посљедње четири године уложили смо око два милиона евра у опрему и машине“, истакао је Умичевић.