​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да постоји велики простор за развој сектора осигурања и да би нови Закон о осигурању отклонио све мањкавости, сметње и проблеме у овој области.

Премијер Вишковић је рекао током конференције о теми „Изазови у сектору осигурања у доба глобалне неизвијесности“ да је Влада Републике Српске спремна да са осигуравајућим друштвима из Српске формира стручну радну групу ради израде новог Закона о осигурању, који ће омогућити бржи, јачи и лакши развој овог сектора и како би се добит, резерве и потенцијал осигуравајућих друштава подигао на виши ниво.

Он је истакао да ће се нови закон бавити и нелегалним попустима који праве проблеме свим осигуравајућим друштвима, питањем повезаних лица гдје се на неки начин и фингирају извјештаји, као и другим проблемима чија рјешења требају ићи на бенефит сектору осигурања.

Предсједник Владе Радован Вишковић је упитао зашто би Република Српска узимала новац од банака, од којих већина имају власнике широм Европе, а овде су само њихове филијале, када би домаћа осигуравајућа друштва могла да откупљују обвезнице, записе и слично у ситуацији када буџетима требају средства.

Према његовим ријечима, то би дало обострану корист и институцијама Српске и самом осигуравајућем сектору.

Премијер Вишковић је истакао да је осигуравајући сектор у Српској у већем дијелу заснован на аутоодговорности, што је превазиђено, те да се мора кретати и у другим сферама, као што је то животно осигурање, осигурања у пољопривреди, осигурање имовине.

Он је напоменуо да је Влада Српске данас утврдила Приједлог буџета Српске за наредну годину и да је за сферу пољопривреде са досадашњих 75 милиона КМ дошло до повећања на 180 милиона КМ.

„То је за 110 милиона КМ више и ту видим дио колача и за осигуравајућа друштва. Желимо да се што више наши пољопривредни произвођачи осигуравају, посебно своју производњу како би та производња била заштићена“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је додао и да било пожељно да се више осигурава и имовина грађана.