Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је у суботу, у Бијељини, на гробљу Пучиле, положио вијенац на Спомен костурницу и присуствовао обиљежавању 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони.


Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да су на данашњи дан прије 29 години, у Тузли, убијени недужни млади људи, припадници ЈНА, дјеца која су само хтјела да се врате својој кући и својим породицама.


Поручио је да Република Српска никада неће заборавити злочин који су муслиманске снаге починиле над недужним младићима, припадницима ЈНА 15. маја 1992. године, који су се мирно повлачили у Тузланској колони.


„Заборавити такав злочин, било би као да их поново убијете. Док је институција Републике Српске, док је Републике Српске и српског народа на овим просторима, ми ћемо долазити сваког 15. маја да подсјетимо злочинце да бар на овај дан не могу мирно спавати“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.


Предсједник Владе Радован Вишковић подсјетио је да је само 20-ак дана прије тог страдања, у Скопљу договорено да се ЈНА мирно повуче из БиХ, да је чак и тадашње Предсједништво БиХ верификовало и усвојило такву одлуку.


Нагласио је да су, међутим, злочинци тог кобног дана убили 54 недужна младића и више десетина ранили.


„Оно што је трагично, од заробљених, пет је ликвидирано, само зато што су били нечија дјеца која нису припадала том народу. И онда дођемо до трагичне реченице – иако је 29 година иза нас – злочин је још без казне! Јер скоро да нико до данашњег дана није одговарао и оно што су наводно процесуирали више је било да неком замажу очи, да покажу да као они нешто раде“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.


Напомињући да Тузла данас слави „ослобођење“, предсједник Владе Радован Вишковић је запитао: „Од кога, од дјеце која су пошла својој кући?!“


„Ко их је напао, од кога су се бранили? Милион питања која немају смислен одговор. И онда се каже БиХ би требала бити сигирна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама – извините, нешто се не осјећамо сигурно“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.


Предсједник Владе Радован Вишковић је истакао вјечну захвалност институција Републике Српске жртвама Тузланске колоне, њиховим породицама и онима који су све ове године трпјели голготу тог дана.