Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је у Рафинерији нафте у Броду свечаном отворању постројења за производњу компримованог гаса.


Премијер Вишковић изјавио је да је пуштање у рад овопг постројења велики дан за Републику Српску, али и за Рафинерију нафте којој је дат нови импулс у раду.


„Република Српска добила је још једну контакт тачку, уз Зворник, за даљу гасификацију“, рекао је премијер Вишковић.


Истакао је да је важно што Република Српска прати директиве ЕУ о зеленој енергији и о екологији.


„Изузетно је значајно што је Брод еколошки чист и никоме не може нанијети штету“, нагласио је премијер Вишковић и најавио да компанија „Зарубежњефт“ жели и даље улагати у Републику Српску.


„Наредна фаза јесте производња битумена, а постоји могућност и за реализацију пројекта изградње гасне електране“, истакао је премијер Вишковић.


Навео је да ће ове инвестиције повећати бруто домаћи производ, утицати на развој економије и енергетску независнот Републике Српске.


„Институције Републике Српске биће на располагању `Зарубежњефту`. Гас из Брода сада може бити транспортован и у Рафинерију уља у Модричи, али и у остале локалне заједнице“, рекао је премијер Вишковић и подсјетио да је руска компанија измирила све обавезе према Републици Српској које су биле више од 120 милиона КМ.


У Рафинерији нафте у Броду данас је свечано пуштена у рад гасна компресорска станица чији је капацитет 40 милиона метара кубних компримованог природног гаса, а укупан износ пројекта гасификације је 16,2 милиона евра.


Станицу је у рад пустио генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус, а свечаности су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић, те чланови руководства рафинерије и компаније „Зарубежњефт“.