​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Скеланима, гдје је присуствовао парастосу за 305 убијених цивила и војника, да за те жртве нико није одговарао и да институције Републике Српске никада неће одустати од борбе за истину и правду.

Предсједник Владе је поручио да правда мора бити иста за све, јер, уколико није, онда то није правда, што показују досадашње судске пресуде о суђењима за почињене ратне злочине.
„Овдје у Скелнима је 16. јанура 1993 година животом платило 65 мјештана само зато што су Срби, а 30 их је заробљено и многи нису преживјели у сребреничким казаматима“, подсјетио је предсједник Владе Радован Вишковић.
Он је навео да је једини излаз српском становништву да се спаси сигурне смрти био мост према Бајиној Башти који су муслиманске снаге држале под снајперском ватром.
„Многи који су успјели да се домогну моста били су убијани на мосту или у таласима ледене Дрине“, истакао је предсјендик Владе, те подсјетио да је најмлађа жртва био дјечак Александар Димитријевић, а најстарији старац од 80 година.
Према ријечима предсједника Владе Радована Вишковића, више од половине убијених били су цивили који су ту живјели и убијени су на својој очевини и дједовини.
„Муслиманске снаге су одлучиле да униште Србе на простору Бирча и Подриња како би поставили границу на ријеци Дрини са Србијом. Наше данашње окупљање послије 28 година је доказ да у томе нису успјели“, истакао је предсједник Владе Радован Вишковић.
Предсједник Владе је нагласио да Дрина није никаква граница, јер Срби живе и са једне и са друге стране ријеке, те да је тако било и трајаће вијековима.
„Ми никада нисмо били народ који је желио нанијети подлост неком другом, ми смо само бранили своју земљу, свој народ, своју кућу и своју и породицу и има ли ишта светије од тога“, нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Предсједник Владе је истакао да институције Републике Српске никада неће престати да бране, штите и развијају Српску.
Поручио је да људи чија су имена уклесана на спомен-обиљежју никада неће бити заборављени и све док постоје институције Републике Српске овдје ће се окупљати и одавати почаст тим жртвама зато што су својим животима створили и одбранили Републику Српску и оставили је данашњим покољењима да је даље јачају и бране.
„Република Српска је вјечна и слава и хвала жртвама за њихов допринос ставарању Републике Српске“, поручио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Парастосу и обиљежавању 28 година од страдања српског становништва у бившој општини Скелани присуствовале су бројне делегације и више стотина становника средњег Подриња са обје стране Дрине.
Цвијеће су, осим предсједника Владе Радована Вишковића, положили предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Радомир Граонић, делегације Савеза логораша, Ветерана Српске, више удружења и организација проистеклих из рата из подрињских општина и општинске делегације Сребренице и Братунца, као и делегација ратних војних инвалида из Бајине Баште.