Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић јуче је, у свом кабинету у Бањој Луци разговарао са предсједником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем.Током прве, службене посјете новог црногорског премијера, предсједници влада Радован Вишковић и Здравко Кривокапић разговарали су о могућностима за проширење међусобне сарадње у области саобраћајне инфраструктуре, те развоја даље сарадња у култури и туризму. 

У обраћању новинарима, предсједник Владе Радован Вишковић нагласио је да је неопходно што прије обезбиједити финансијска средства за изградњу пута Брод на Дрини – Фоча према Шћепан Пољу, истичући да да је Црна Гора више него заинтересована за градњу путних праваца који повезују Црну Гору са Републиком Српском и БиХ.

– Пут од Плужина према Шћепан Пољу исто тако очекује рехабилитација. Тиме ће путни правац који спаја БиХ са Црном Гором бити магистрална саобраћајница. Поред тога, незаобилазна тема састанка било је питање енергетике, а  посебно значајна питања су ХЕС „Горња Дрина“, Хидроелектране на Требишњици, Билећко језеро и многа друга питања која ће у наредном периоду бити заједнички рјешавана – пренио је предсједник Владе.

Према његовим ријечима, и Република Српска и Црна Гора значајан енергетски потенцијал користе из термоелектрана, због чега се морамо се што прије окренути обновљивим изворима енергије. 

– Формираћемо стручне екипе које се радити на финализацији свих наших договора у вези са овим питањима – истакао је предсједеник Владе и додао да да су међу значајним питањима и туристички потенцијали Српске и Црне Горе.
– Туристички потенцијали Националног парка `Сутјеска`, Дурмитора, Парка природе `Пива`, затим рафтинг на Тари и други садржаји, морају бити дио јединствене туристичке понуде с обје стране границе. Потребно је да у једном пакету понудимо све те природне љепоте, јер туристи који дођу из цијелог свијета желе да све то виде у једном пакету и да што лакше прелазе границе – казао је предсједник Владе. 

Током данашњег састанка, предсједник Владе Републике Српске захвалио се црногорском премијеру на недавном укидању наплате путарине на путу Требиње – Херцег Нови, наводећи да ће то знатно олакшати комуникацију грађана Црне Горе и Републике Српске. 

Kада је ријеч о културном насљеђу, предсједник Владе указао је да су Република Српска и Црна Гора заједно према Унеску кандидовале стећке као историјску драгоцјеност, наводећи да ће у будућем периоду то бити значајан потенцијал.

– Сам долазак премијера Кривокапића омогућава да у наредном периоду што брже уђемо у рјешавање свих поменутих питања на добробит грађана БиХ, Републике Српске и Црне Горе – додао је предсједник Владе. 

Након састанка, предсједник Владе Црне Горе Здравко Kривокапић указао је на значај очувања културне баштине, те навео да Црна Гора и Република Српска имају значајан простор за сарадњу у тој области.

– То је веза са нашом прошлошћу, али исто тако и гаранција за будућност –  рекао је премијер Кривокапић и додао да је потенцијале Црне Горе и Републике Српске потребно искористити и за бољи напредак у економском развоју, те створити услове за останак младих на овим просторима.

Предсједник Владе Црне Горе напомено је да ови простори имају изузетан природни потенцијал, који је потребно искористити.

– Потребно је да се што прије окренемо енергетици, и то обновљивим изворима енергије, те тамо где је могуће заједнички искористити потенцијал који имамо, јер ће то значајно допринијети да будемо и економски богати – рекао је Kривокапић. 

Предсједник Владе Црне Горе нагласио је да се залаже за најбољу могућу регионалну сарадњу, те да је за њено остварење потребно заједничко залагање свих страна.

– Надамо се да ће то врло брзо бити и остварено на задовољство наших грађана. Увијек постоје нека ограничења, која најчешће сами себи дефинишемо, не водећи рачуна да је ова политика, као и свака друга, пролазна, а да се цијене добра дјела која сте оставили – рекао је предсједник Владе Црне Горе.