Република Српска тренутно има двије милијарде KМ уговорених послова који су у фази припреме за извођење радова са кинеским компанијама у БиХ, изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.Послије састанка у Бањалуци са амбасадором Kине у БиХ Ђи Пингом и са представницима више републичких предузећа и институција и представника Kоморе кинеских предузећа у БиХ, Вишковић је нагласио да Влада жели да максимално убрза све пројекте који се у Републици Српској реализују са кинеским компанијама.

Он је рекао да је потребно урадити заједнички напор да се отклоне, ако постоје административне или неке друге баријере у вези имовинско-правних односа, издавања потребних дозвола и сагласности.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске води преговоре са двије кинеске компаније о пројекту инсталисања соларних панела за мала и средња предузећа и домаћинства, које Српска жели да имплементира прва у БиХ и региону.
Вишковић је рекао да су преговори у завршној фази и да ће „Електропривреда Републике Српске“ расписати јавни позив, а до септембра очекује да буду потписан уговори и изабрани извођачи радова за његову реализацију.
„Желимо да мале соларне панеле поставимо на кровове и у дворишта, те да у ријешимо будуће снабђевање већег броја корисника у приватном и јавном сектору, како би имали јефтинију електричну енергију“, објаснио је Вишковић.
Он је истакао да је Република Српска заинтересована да производи соларне панеле, а да води преговоре са кинеским привредницима и за изградњу фабрике за производњу папира и фабрике за произвиодњу цемента у Републици Српској.
Вишковић је подсјетио да су 2021. привредници из Kине формирали Асоцијацију кинеских привредника у БиХ, да су чланови ове асоцијације сви привредни субјекти који имају значајне пословне односе са Републиком Српском у вези са пројектима изградње ауто-пута Бањалука – Приједор, Болнице у Добоју, окончања поступка избор извођача на ауто-путу Вукосавље-Брчко, хидроелектрана „Бистрица“, „Дабар“ и „Улог“, те изградње термоелектране Станари.
Премијер Вишковић је захвалио Kини за помоћ коју је пружила Републици Српској за вријеме пандемије вируса корона, као и свим кинеским привредницима који желе да инвестирају на простору Српске.
Kинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг рекао је новинарима да команије из Kине имају вишегодишњу сарадњу са Републиком Српском, као што је пројекат изградње термоелектране Станари, изградња ауто-опута Бањалука – Приједор, изградња хидроелектране „Улог“.
Он је рекао да кинеска предузећа желе да сарађују са свим партнерима у БиХ, укључујући Републику Српску и ФБиХ.
„Опоравак свјетске економије суочава се са тешкоћама и желимо да заједно побиједимо утицај пандемије, пружимо заједничке напоре у оквиру иницијативе из Kине о глобалном развоју, као и у оквиру система сарадње између Kине и земља централне и источне Европе“, истакао је кинески дипломата.
Представник Асоцијације кинеских привредника у БиХ Чен Јухан рекао је да је циљ формирања асоцијације да пружи услугу кинеским предузећима за разне пројекте који се односе на изградњу инфраструктуре у Републици Српској.
Он је истакао да су кинеске компаније заинтересовање за пројекат изградње соларних и вјетро електрана у Републици Српској.
„Желимо да ова асоцијација буде темељ за напредовање сарадње између Kине и Републике Српске и БиХ“, истакао је Јухан.