Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, током свог боравка у Пекингу, састао се и разговарао са представницима компаније „Шандонг“ (Shandong International Economic & Technical).

Премијер Вишковић и предсједник компаније „Шандонг“ Кифенг Ванг (Qifeng Wang) разговарали су о пројекту изградње ауто-пута Бањалука Приједор, који гради ова компанија у Републици Српској.

Током састанка, представљена је компанија „Шангдонг“, те је наведено да је оперативни приход ове компаније у 2022. години износио 36 милијарди евра, док је овај тренд у грађевинском сектору достигао 10.09 милијарди евра. Представници ове компаније су истакли да су достигли завидан ниво развоја, те да имају искуство у изградњи ауто-путева, и да пројекат ауто-пут Бањалука – Приједор тече планираном динамиком, те да очекују завршетак радова у предвиђеном року.

Овом приликом разговарано је о пројекту брзе цесте Бијељина-Соколац, као и о потписивању меморандума о разумијевању који би претходио овим пословима.

Премијер Вишковић је истакао да је са представницима компаније Шангдонг имао прилике да се упозна и у Бањалуци, те да му је посебно задовољство што је имао прилику да се упозна и са предсједником компаније Кифенгом Вангом.

Предсједник Владе Радован Вишковић је истакао да је интерес Републике Српске да се ауто-пут Бања Лука-Приједор заврши, те је поздравио чињеницу да је компанија „Шангдонг“ дошла у Републику Српску, и да ради на важном пројекту.

Такође, премијер Вишковић је нагласио да ницијатива „Појас и пут“ јако значајна, и важна те да Република Српска те у оквиру те иницијативе, види велику шансу за развој и сарадњу. Такође, ова компанија је присутна на тржишту Србије и Црне Горе.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је истакао да свака кинеска компанија која послује у Републици Српској може да има отвореног партнера у Влади Републике Српске, те је представио опредјељеност за сарадњу са свима који у Влади Српске виде равноправног партнера.