Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас, у Бањалуци, са представницима Привредне коморе и привредних друштава из Републике Српске.
Након састанка, премијер Вишковић је изјавио да је Српска спремна да на нивоу БиХ буду суспендоване акцизе на нафту и нафтне деривате од 30 и 40 фенинга по литру с циљем смањења и заустављања раста цијена ове робе.

Предсједник Владе Републике Српске је истакао да ће ово предложити на састанку са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и премијером ФБиХ Фадилом Новалићем који би требало да буде одржан у четвртак, 10. марта.

„Влада Републике Српске ће помоћи привредницима и зато предузимамо све потребне мјере. Заједнички морамо рјешавати проблеме који су изазвани због сукоба у Украјини“, рекао је новинарима предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић након састанка са привредницима из Српске.
Он је нагласио да је Влада Српске спремна да замрзне и цијену брашна, а да проблем јесу сировине које увозе Република Српска и БиХ.
„Република Српска се снабдијева гасом по цијени од 365 долара на хиљаду кубика што је договорено са руским партнерима, а на берзама је данас цијена 2.200 евра. Цијена електричне енергије, за 80 одсто привредника који имају склопљене уговоре на двије године и важе до краја ове године, остале су исте, односно 39,5 евра по мегават-часу, док је на берзама цијена 300 евра“, додао је предсједник Владе Републике Српске. 

Према његовим ријечима, укупна инфлација у Републици Српској у јануару ове године била је 6,2 одсто, а плате су повећане за 8,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Премијер Вишковић каже да је Влада Републике Српске спремна да помогне привредницима који имају директну штету због сукоба у Украјини и да је у БиХ неопходно увести диференцирану стопу ПДВ-а, односно да основне животне намирнице буде ослобођене пореза.

Он је поновио да је мјерама Владе Српске значајно стабилизован банкарски сектор и навео да ће веома брзо бити ријешен платни промет са Русијом.
„Ово је веома значајно ако се узме у обзир чињеница да је из `Сбербанке` само за дан подигнуто сто милиона КМ депозита. Зато нам је важно што је `Нова банка` купила `Сбербанку`“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је подсјетио да ће Влада Српске уплатити и једнократну помоћ од 100 КМ за незапослене демобилисане борце и да је обезбиједила више од 20 милиона КМ за набавку основних животних намирница, као и да ће „Електропривреда“ набавити дизел-гориво за теромелектране.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да се привредници суочавају са проблемима због ситуације у Украјини, али да Влада Српске чини све да би били превазиђени.
„Људи су у неизвјесности јер је прекинута трговина робом. Због овога су глобално повећане цијене житарица, нафте и робе широке потрошње. Зато су нам представници Владе Републике Српске предочили низ рјешења која су квалитетна и којима могу бити заустављени негативни токови“, каже Ћорић.
Он је навео да многе ствари не зависе од Владе Српске и да дио проблема може бити ријешен координацијом са нивоом БиХ, те да нема сектора у привреди који није суочен са проблемима због сукоба у Украјини.
„Висина цијене гаса негативно ће утицати и на цијену репроматеријала и робе која нам стиже из Њемачке, а проблем јесте и раст цијена нафте и нафтних деривата. Проблем јесте и што робу морамо резервисати за наредних пет, шест мјесеци или годину дана што доводи до смањења ликвидности и оптерећује привреду“, рекао је Ћорић.
Предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватим Привредне коморе Републике Српске Драган Тришић каже да нису тачне информације да су улазне цијене ове робе три КМ и да су велике осцилације у цијени барела нафте, те изразио наду да ће тржиште ускоро бити стабилизовано.
Састанку, који је одржан у Привредној комори Републике Српске, присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зора Видовић и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.