Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговараo је, путем видео линка, са представницима Свјетске банке.

На састанку је разговарано о досадашњој сарадњи и имплементацији заједничких активности у вези са пројектом реструктурисања јавног предузећа Жељезнице Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске информисао је представнике Свјeтске банке да је Влада Републике Српске донијела Закључак којим даје сагласност да Жељезнице Републике Српске, убудуће, буду организоване као сложено предузеће холдинг.

Предсједник Владе истакао је да је договорено, у сарадњи са руководством јавног предузећа Жељезнице Републике Српске, да је најповољнији облик организације – холдинг. Предности овог модела су потпуно рачуноводствено раздвајање операција од управљача инфраструктуре према обавезама европског законодавства, немогућност прелијевања субвенција из једног у други организациони дио предузећа, а сигурно ће бити пожељнији и за будуће инвеститоре.

Саговорници су оцијенили да је успјешна реализација реструктурисања предузећа Жељезнице Републике Српске, која се спроводи уз финансијску и техничку подршку Свјетске банке, од велике важности за Републику Српску.

Састанку је присуствовао министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић.