​Предсједник Владе Републике Српске Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће Република Српска и даље имати уредно снабдијевање електричном енергијом и енергентима, упркос поремећајима на свјетском тржишту, те истакао да неће бити поскупљења струје у овој години ни за грађане, ни за привреду.


„Цијена струје остаје на садашњем нивоу бар до краја 2022. године“, рекао је премијер Вишковић након састанка са руководством „Електропривреде Републике Српске“ у Требињу, коме је присуствовао и ресорни министар Петар Ђокић.


Премијер Вишковић је навео да је на састанку било ријечи о томе да се на најбезболнији начин набаве потребне количине струје када дође до кратких испада термоелектрана у Гацку и Угљевику због њихове старости, истакавши да је договарано да се потребне количине струје позајме и размјењују са електропривредама из Федерације БиХ и из Србије.


Указао је да се такви испади дешавају око 20 пута у току године и да могу да трају и више часова те да су стручњаци процијенили да је најбоље да се енергија не набавља по скупим цијенама на тржишту већ да се размјењује када постоје вишкови да би тако били најмањи губици за све.


Премијер Вишковић је истакао да је тема разговора било актуелно поскупљење енергената на свјетском тржишту и навео да ће се у Републици Српској у енергетском сектору радити у складу са околностима.


Предсједник Владе Републике Српске је похвалио рад Мјешовитог холдинга „Електропривреде Републике Српске“ која је лани остварила добит од скоро 80 милиона КМ, што је постигнуто заједничким радом и представља највећу добит овог система од када постоји.


Указао је да је насушна потреба Републике Српске, али и БиХ да се реализује што више пројеката из обновљивих извора енергије.


Премијер Вишковић је рекао да очекује да ће најкасније за мјесец и по дана бити отворени припремни радови на ХЕ „Дабар“ и да ће до тада бити испуњени сви услови и обавезе власитог домаћег учешћа у том пројекту од 15 одсто.


Предсједник Владе је навео да се пројекат хидроелектрана на Бистрици реализује у складу са планираним активностима без обзира на проблеме из ФБиХ везано за пројекат хидроенергетског система Горња Дрина.


Такви проблеми, како је рекао премијер Вишковић, никоме не требају у БиХ, јер су овакви енергетски пројекти од интереса за све грађане у БиХ и јер ће се енергија из тих хидроелектрана, ако буде било каквих проблема са увозом, прво ставити на домаће тржиште, које је увијек приоритетно.


Оцијенио да је састанак у „Електропривреди Српске“ био добар и додао да је једна од тема била актуелна набавка дизел-горива за несметан рад двије термоелектране – у Гацку и Угљевику за ову годину.


Премијер Вишковић је рекао да су те активности у току, али да неће доћи до склапања уговора са понуђачем који је био једини на претходној јавној набавци, јер је дошло до промјена цијена енергената на тржишту и биће поновљен поступак набавке за тих 10 милиона литара горива како би термоелектране несметано радиле.


„Набавиће се све потребне количине горива за термоелектране и биће ускладиштене у Рафинерији у Броду“, додао је премијер Вишковић.


Премијер Вишковић је рекао да је на састанку данас затражио да се „Електропривреда Српске“ укључи у израду стручне анализе и надзора о стању у термоелектранама у Гацку и Угљевику у вези са финансијском и техничком ситуацијом у тим постројењима.