​У оквиру посјете италијанској регији Фриули Венеција Ђулија, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас у Трсту са предсједником ове регије Масимилианом Федригом.

Предсједник регије Фриули Венеција Ђулија Масимилиано Федриго, нагласио је током састанка да је стратегија Италије да се производња и производне активности из удаљених регија измјесте у области у близини Италије, а што отвара велику шансу и могућност за сарадњу италијанских регија и Републике Српске.

Премијер Вишковић истакао је да су током протеклих година, италијанске компаније пронашле своје мјесто за пословање и инвестиције у Републици Српској, те додао да у Републици Српској тренутно послује више од 15 италијанских компанија. 

Он је нагласио да  италијанска компанија ПМП, као један од најзначајнијих италијанских инвеститора, планира проширење пословања и инвестиција у Лакташима.

„Регија Фриули Венеција Ђулија једна је од најразвијенијих економских области у Италији, а ми настојимо пренијети њихова успјешна искуства на Републику Српску. Велики број компанија своју производњу жели из удаљених крајева организовати у Европи, и ми у томе видимо нашу предност и велику шансу за развој“, нагласио је премијер Вишковић.

Током састанка, премијер је представио потенцијале Републике Српске, економске показатеље, пореске стопе и цијене енергената које изазивају велико интересовање привредника из ове регије. Уз то, предсједник Владе је позвао инвеститоре из италијанских регија да са својим привредницима посјете Републику Српску и одаберу је за проширење пословања и инвестиција. 

Снажно је истакнута подршка Владе Републике Српске у стварању повољног пословног окружења и осигуравању стабилности, што пружа сигурност и повјерење италијанским привредницима.

Предсједник Владе Радован Вишковић је нагласио да је сарадња између Републике Српске и италијанских регија већ донијела позитивне резултате, али да постоји огроман потенцијал за даљњи раст и просперитет. 

Током састанка, Луиђино Поцо, власник компаније ПМП, која има фабрику у Градишци и отвара нову у Лакташима, представио је њихове пословне планове за ширење пословања у Републици Српској.

Он је истакао да је Република Српска добро мјесто за инвестиције, наглашавајући да, својим примјером, желе да дају допринос у сарадњи између ове италијанске регије и Републике Српске.    

Премијер Вишковић је нагласио значај ове регије у Италији, подвлачећи да Република Српска има успостављен споразум о сарадњи с Фриули Венеција Ђулијом још од 2010. године. 

Италија је други по величини страни инвеститор у Републици Српској и значајан спољнотрговински партнер Републике Српске, те у Републици Српској послују бројни страни инвеститори из Италије (као што је Калцедонија, Латонедил, ПМП Индустри, итд.).