​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у петак у Лакташима да Република Српска има бројне погодности за инвеститоре, истичући да су стопе пореза и доприноса међу најнижима у региону, као и да Српска нема порез на дивиденду.

Предсједник Владе Радован Вишковић је подсјетио да је Влада Српске недавно креирала одређена законска рјешења којима је неопорезиви дио плата подигла на 700 КМ, „чиме је далеко изнад конкуренције“.

„Сваке године приликом креирања буџета уводимо олакшице за привреду. При креирању буџета за 2021. годину смањили смо административне и комуналне таксе и кроз то знатна средства оставили нашем реалном сектору, како би он могао што више инвестирати у повећање производње и повећавати плате запосленима“, рекао је предсједник Владе.

На првој панел дискусији „Могућност инвестирања у Републику Српску“ у склопу Прве инвестиционе конференције која се одржава у Лакташима, предсједник Владе Радован Вишковић је истакао да је Влада опредијељена да у наредном периоду, за нове домаће и стране инвеститоре, креира мјеру којом ће их на одређени период ослободити плаћања пореза и доприноса за новозапослене раднике.

„Са социјалним партнерима ћемо преговарати да ли ће та мјера бити на 12, 24 или више мјесеци, зависно од тога колико је инвестиција и колико је запослено нових радника. Осим тога, посебне повластице смо планирали за инвеститоре из ИТ сектора“, навео је предсједник Владе Републике Српске.

Говорећи о инвестиционом циклусу који је покренут у Републици Српској, предсједник Владе је рекао да је само пројекат ХЕС „Горња Дрина“ инвестиција од 520 милиона евра.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је поменуо и пројекте изградње ауто-путева и путева, аеродром Требиње, као и хидроцентралу „Дабар“ гдје се обављају завршни разговори са инвеститорима из Кине, соларне и вјетроелектране, те бројне друге инвестиције.

Предсједник Владе је подсјетио да је Република Српска у посљедњих неколико година уложила више од милијарду КМ у јачање капацитета у здравственом сектору, те да је у наредном периоду планирано улагање у болницу у Требињу и обнова болнице у Фочи.