Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је са начелником општине Братунац Срђаном Ранкићем.

Овом приликом, предсједник Владе је рекао да је неодговорност ЕУФОР-а разлог због којег противградна заштита није могла да дјелује током елементарне непогоде која је недавно погодила Милиће, Братунац и Сребреницу, и додао да су припадници ЕУФОР-а током трајања непогоде најавили лет хеликоптером који је био приземљен на братуначком стадиону, те да због тога што тај лет није одјављен контроли лета у Тузли није могло да се дјелује са 18 станица противградне заштите у Братунцу, иако су имали спремне ракете и људе.

„Наши пољопривредни произвођачи су претрпили огромну материјалну штету“, истакао је предсједник Владе Радован Вишковић и нагласио да ће Влада Републике Српске помоћи да им се пружи једнократна помоћ.
Предсједник Владе је рекао да је разговарао са начелником општине Братунац, који се већ обратио ЕУФОР-у и међународним организацијама да заједно пруже неку врсту обештећења људима који су претрпили штету.


Предсједник Владе Радован Вишковић је позвао пољопривредне произвођаче широм Републике Српске да осигурају своју производњу и подсјетио да Влада Републике Српске, путем ресорног министарства, већ неколико година 50 одсто субвенционира осигурање пољопривредне производње.
„Ако данас осигурате своју пољопривреду са 1.000 KМ, 500 KМ суфинансира Влада“, навео је предсједник Владе Вишковић.
Према ријечима предсједника Владе, пољопривредни произвођачи који осигурају своју производњу имају право надокнаде штета путем осигуравајућих друштава.


Предсједник Владе Радован Вишковић је напоменуо да Влада са 30 одсто суфинансира и набавку нове опреме, а то су противградна заштита, наводњавање и све што се улаже у пољоривреду.
Предсједник Владе је рекао да је са начелником Братунца разговарао и о осталим пројектима који се реализују или ће бити реализовани на подручју ове локалне заједнице, наводећи као примјер асфалтирање пута до Манастира Свете Тројице у Сасама.
Предсједник Владе Радован Вишковић је додао да је измирен дуг за струју Манастира Свете Тројице.