​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је започео вишедневну, радну посјету Руској Федерацији, на позив потпредсједника Владе Руске Федерације Александра Новака. 

У оквиру посјете Руској Федерацији, предсједник Владе Радован  Вишковић данас је у Москви присуствовао пленарној сједници Шесте руске недјеље енергетике, на којој су говорили предсједник Руске Федерације Владимир Путин и предсједник Владе Ирака Мохамед ал Судани. 

Предсједник Владе истакао је да је за Републику Српску важно да буде дио овог, великог самита, те нагласио да је сарадња између Руске Федерације и Републике Српске у области снабдијевања гасом од великог значаја за наш енергетски сектор.

– Захвални смо организатору на позиву да учествујемо у раду самита. Веома је значајна сарадња са Русијом у области енергетике, поготово ако имамо у виду то да се и ми и Федерација БиХ гасом снадбијевамо из Русије. Овај самит је, између осталог, и прилика да се увјеримо у правце даљег развоја ситуације у области енергетике у контексту нарушених односа између Европске уније и Руске Федерације и отежаних ланаца снадбијевања.  Такође, очекујемо и неке друге инвестиционе циклусе у Републици Српској у области гаса, али и наставак редовног снадбијевања наших потрошача – навео је премијер Вишковић.

Осврћући се на говор предсједника Руске Федерације Владимира Путина, премијер Вишковић је рекао да га охрабрује чињеница да Русија не одустаје од сарадње са Западним Балканом, што ће потврдити и састанци у наредним данима које ће имати у Русији.

– Данас смо могли чути да Русија сматра ретроградном политику увођења санкција од стране Европске уније, и одустајању од руских енергената, за које је Русија врло брзо нашла друга тржишта. Поново смо данас добили потврду од предсједника Путина, али то можемо чути и од министра Лаврова и амбасадора Русије у БиХ, да Русија не одустаје од пријатељских земаља, а то су оне земље које нису подржале увођење санкција Руској Федерацији. Захваљујући Републици Српској у тој групи земаља је и БиХ заједно са Србијом и Мађарском, такође очекујем да ћемо и у наредном  периоду имати повољно снабдијевање гасом. Користим прилику да се захвалим Руској Федерацији на уравнотеженој цијени гаса за Републику Српску и ФБиХ, која је током протеклих година неконтролисано расла. Зато је неразумљиво слушати критике и жељу за увођењем санкција Руској Федерацији које долазе из другог ентитета, а који је дупло већи потрошач гаса од нас – истакао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Такође, премијер Радован Вишковић је нагласио да је интерес Републике Српске да у наредном периоду обезбиједи што повољније енергенте, за нашу привреду и становништво.

Током самита, премијер Вишковић обишао је, између осталог, и изложбени простор учесника енергетског самита, који је окупио бројне компаније из енергетског сектора из Русије и свијета.

У оквиру енерегетског самита, премијер Вишковић сутра ће учествовати у раду панел дискусије под називом „Глобално тржиште нафте и гаса: Како проћи кроз период турбуленције?“, а предвиђен је и састанак са потпредсједником Владе Руске Федерације Александром Новаком. 

Данашњем самиту присуствовали су и министар енергетике и рударства Петар Ђокић, директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић.