​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић обезбиједио је поводом највећег хришћанског празника Васкрса поклоне за малишане обољеле од малигних болести који бораве у Родитељској кући у Бањалуци, као и за дјецу у Дневном центру за дјецу у ризику.
Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ Дијана Берић рекла је да је у вријеме празника посебно значајно пажњу посветити дјеци која су на лијечењу и празнике ће провести ван својих домова.
„Трудимо се да нашим малим херојима у Родитељској кући направимо такву атмосферу да се осјећају као код своје куће, те ће нам ови поклони много значити. Сваке године кабинет премијера наше малишане обрадује поклонима и ово је већ традиција“, рекла је Берићева новинарима.
Берићева је навела да се у Родитељској кући сада налази четворо дјеце, двоје из Бијељине и по једно из Братунца и Брода.
Директор Удружења „Нова Генерација“ Саша Рисојевић рекао је да Дневни центар установа за дневно збрињавање дјеце у ризику, односно дјеце која су жртве насиља или злостављања, најчешће у својим породицама.
Он је навео да Дневни центар посјећује око 64 дјеце из бањалучке регије, гдје имају психосоцијалну подршку, те истакао да поклони који су данас стигли од премијера много значе за ову установу.
„Вријеме празника је вријеме када са нашим малишанима учимо шта су празници, шта значи заједништво, шта је то породица, те како да то што науче примјене на свој будући живот. Са нашим малишанима ћемо провести васкршње празнике, бојићемо са њима јаја и припремити богату трпезу“, рекао је Рисојевић.
Он је напоменуо да Дневни центар посјећују малишани из дисфункционалних породица, које не могу на најбољи начин да испуне потребе дјеце.
„Они овдје учествују у различитим активностима, са циљем ресоцијализације и превенцију негативних понашања која се можда чак преносе и са генерације на генерације. Радимо и са члановима породица, родитељима како би на најбољи могући начин одговорили на потребе своје дјеце“, рекао је Рисојевић.
Он је напоменуо и да подаци указују да долази до повећања броја дјеце која су жртве насиља.
„Велики проблем јесте што су облици насиља пренесени на интернет и сферу друштвених мрежа, гдје је веома тешко ући у траг томе шта се дешава. Подаци су да је у Бањалуци више од 200 дјеце захтијевају вид подршке као што то нуди Дневни центар“, навео је Рисојевић.