​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас, у Добоју, да до краја године требају почети радови на дионици Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску према Вукосављу и Модричи у дужини од 36 километара, предрачунске вриједности од 240 милиона евра.

„Тренутно се воде преговарачки поступци и тријажа. Ми очекујемо да до краја 2022. године буду изабрани извођачи, потписани уговори и да можемо кренути у изградњу те дионице“, изјавио је премијер Вишковић, који је посјетио градилиште на првој дионици Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску, на правцу од петље „Товира“ до петље „Костајница“.

Он је истакао да, упркос поскупљењу грађевинског материјала, неће доћи до измјена цијена на до сада уговореним радовима на фазама један и два, с обзиром на то да уговором нема клизних скала.

„Једино могу очекивати за дионицу три и четири, можда, да не буде довољно 240 милиона евра за изградњу тих 36 километара“, изјавио је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је рекао очекује да ће прва фаза дионице Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску, на правцу од петље „Товира“ до петље „Костајница“, која је озваничена у јуну 2019. године, бити завршена у јуну.

Он је навео да је ријеч о дионици од око 5,5 километара и инвестицији од 70 милиона евра која се финансира заједно са Европском банком за обнову и развој.

„Већ је у фази завршетак наплатне рампе. Изграђен је мост преко ријеке Босне и то је искључење за Добој“, изјавио је предсједник Владе Вишковић, похваливши извођача радова „Интеграл инжењеринг“ што поштује динамику рокова, а посао одрађује квалитетно.

Он је подсјетио да је друга фаза веома захтјевне дионице од око 5,5 километара Руданка-Путниково брдо, односно обилазница око Добоја према ентитетској граници са ФБиХ, озваничена у новембру прошле године, те је навео да је задовољан динамиком извођења радова који би се могли завршити и прије рока 2024. године.

Према његовим ријечима, то је инвестиција од 150 милиона евра.

„Свједоци сте да све иде планираном динамиком дужинских 5,5 километара, али је то веома захтјевна инвестиција, са два тунела од готово два километра, те вијадуктом који ће премостити ријеку Босну и магистрални пут“, рекао је је премијер Вишковић.

Директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић изјавио је да је току тендер за избор извођача радова за сјеверни дио Коридора „Пет це“ чиме се заокружује прича око језгра ауто-путева у Српској, наводећи да је ријеч о аутопутевима Бањалука-Градишка, сјевер-југ Коридора „Пет це“ и правац исток-запад аутопут „9. јануар“.

,,То чини језгро аутопутева које је у облику слова `Н`“, изјавио је Топић и навео да га прате секундарни правци на којима се врше припреме.

Он је најавио да ће у току љета почети изградња дионице Рача-Бијељина која је већ уговорена и представља везу са мостом у Рачи који Србија приводи крају.

„На западу то је дионица према Приједору која исто тако овог љета треба да крене. Имамо мост код Градишке преко ријеке Саве који је у завршној фази, тако да се те слагалице полако склапају“, рекао је Топић, који је данас са премијером Српске Радованом Вишковићем посјетио градилиште на првој дионици Коридора „Пет це“ кроз Српску, на правцу од петље „Товира“ до петље „Костајница“.

Он је указао да око процјене реализације наведених пројеката постоји одређена неизвјесност, с обзиром на економску ситуацију у свијету.

Топић је навео да је прва фаза дионице Коридора „Пет це“ кроз Републику Српску, на правцу од петље „Товира“ до петље „Костајница“ у завршници, те да би до краја јуна требала да буде пуштена у саобраћај.

Када су питању у радови на фази два од Руданке до Путниковог брда, Топић очекује да ће они бити завршени за двије до двије и по године.

,,Имаћемо неколико лијепих објеката. Мост преко ријеке Босне, гдје се тренутно раде стубови, док су темељи са шиповима урађени за све стубове, осим за два централна у ријеци“, навео је Топић и додао да се припреме спроводе за стварање услова за изградњу стубова са главама након чега слиједи нагуравање носиве конструкције моста.

Он каже да дионица подразумијева и изградњу пратећих објеката, тунела, потпорних конструкција у јужном дијелу према граници са Федерацијом БиХ.

Представник извођача радова „Интеграл инжењеринг“ Марко Салапура каже да је задовољан динамиком и квалитетом досадашњег посла на дионицама прве и друге фазе.

„Дневно је ангажовано 250 радника“, додао је он.