​„Република Српска има компаративне предности и може да понуди нашим људима у дијаспори, да улажући у Републику Српску остваре профит“, рекао је премијер Вишковић, који је данас отворио Четврти међународни сајам дијаспоре у Цириху.


„Ми имамо стимулативне пореске стопе, енергенте и спремни смо као Влада, да цијенећи било ког инвеститора, зависно од његове инвестиције, броја запослених људи и остало, можемо дати и друге повластице, као што је поврат пореза и доприноса и до три године за исплаћене плате за те запослене“, навео је премијер Вишковић.


Истакао је да Република Српска у односу на многе земље у окружењу има једну велику предност, а то је енергетика.


„Република Српска и у овом моменту, гдје  многе земље у свијету и Европи муку муче са енергентима, прије свега са електричном енергијом, има и вишкове и извози електричну енергију“, поручио је премијер Вишковић.


Истакао је да Република Српска има озбиљне потенцијале и у води, вјетру и сунцу.


„Свако ко има новац и жели да га увећа може да дође у Републику Српску да улаже у инфраструктуру, да улаже у енергетику, бањски туризам, пољопривреду јер ми смо простор који може да понуди и органску здраву храну, што многе европске земље нису у могућности“ додао је премијер Вишковић.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је, у оквиру Четвртог привредног форума српске дијаспоре у Цириху, штандове излагача из Републике Српске и Србије, који послују у Швајцарској.


Вишковић је посјетио и штандове на којима су представљени излагачи из општина и градова Републике Српске.


Осим предсједника Владе, Четвртом привредном форуму српске дијаспоре у Цириху присуствују и министар енергетике и рударства Петар Ђокић, те министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.


Овај дводневни скуп је прилика за сарадњу швајцарских и српских привредника и размјену искустава из области информационих технологија, енергетике, некретнина и медицине.


Организатор Форума српске дијаспоре је Удружење српских привредника у Швајцарској.