​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас централној државној церемонији обиљежавања Дана државности Србије у Орашцу, уз присуствуо највиших званичника Србије и Републике Српске.

„Сретење – Дан државности Србије један је од највеличанственијих датума српске славне историје. Сретење је дан када је у јуначком Орашцу запаљена искра слободе“, истакао је премијер Вишковић, који је грађанима Србије честитао Дан државности.

Церемонију у Орашцу предводио је изасланик предсједника Србије и министар одбране Милош Вучевић, а церемонији су присуствовали: предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, као и министри у Влади Републике Српске и Србије, те бројни грађани.

Србија 15. фебруара обиљежава Дан државности, установљен у знак сјећања на Сретење 1804. године, када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослобођење од Турака, али и на проглашење првог српског Устава 1835. године, којим је означен почетак савремене српске државе.