​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда у БиХ, коју је предводила шеф Мисије госпођа Алина Ијанцу. 

На састанку је разматрана актуелна економска ситуација у Републици Српској и БиХ, те разговарано о структуралним реформама и пројектима у Републици Српкој којима техничку подршку пружају представници ММФ-а.

Премијер Вишковић упознао је делегацију ММФ-а са економским и фискалним показатељима у Републици Српској, те истакао да је буџет стабилан и да се уредно и редовно сервисирају све обавезе, како према буџетским категоријама, тако и према међународним финансијским институцијама.

Предсједник Владе захвалио се на техничкој подршци коју експерти ММФ-а пружају институцијама Републике Српске, посебно када је ријеч о управљању фискалним ризицима, те надзору над радом јавних предузећа. 

Истакао је да је Влада Републике Српске спремна за постизање аранжмана са Међународним монетарним фондом, али без мјера које задиру у уставно уређење Републике Српске.  

Предсједник Владе упознао је делегацију мисије ММФ-а са пет главних приоритета на којима Влада континуирано ради, у складу са Експозеом, а ријеч је о даљем економском развоју, дигитализацији, реформи јавних предузећа, социјалној заштити грађана, те демографској обнови. 

Премијер Вишковић и шеф Мисије ММФ-а госпођа Алина Ијанцу сагласили су се да у овим областима постоји простор за сарадњу Владе и Међународног монетарног фонда.