​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао je данас у Бањoj Луци са представницима комpаније „Ванси“ (VINCI Airports) на челу са директором за САД, Сјеверну и Источну Европу и Југоисточну Азију, Емануелом Менантом.

На састанку је разговарано о могућој сарадњи кроз јавно-приватно партнерство Владе Републике Српске и комппаније „Ванси“, а по питању концесионог уговора за развој аеродрома у Бањoj Луци.

Такође, компанија „Ванси“ има потписане концесионе уговоре са Владом Републике Србије, који се односи на развој, инвестирање и уређење аеродрома „Никола Тесла“ у Београду над којим има концесију у трајању од 25 година. Према овом моделу компанија „Ванси“ се обавезала на инвестицију од 700 милиона евра у овај аеродром, од којих је 300 милиона већ реализовано.

Поред концесија које се односе на аеродроме, компанија „Ванси“ се бави грађевинарством, транспортом, као ваздушним, жељезниким и друмском саобраћајем, и једна је од највећих европских комопанија.

Кроз концесиону област свог развоја компанија „Ванси“ врши улагања у аеродроме, која подразумијева развој свих пратећих аеродромских садржаја.

Представници ове компаније изразили су спремност за сарадњу са Владом Републике Српске, и аеродром  Бања Лука.  

Директор Емануел Менанто представио је начин на који „Ванси“ улаже  у аеродроме Републике Србије и  друге над којима има концесију, као и начин пословања компаније. Такође, компанија „Ванси“ развија, финансира, гради и управља са 53 аеродрома у 12 земаља Европе, Азије и америчког континента, обезбјеђујући своје инвестиционе капацитете и знање у оптимизацији оперативних перформанси, модернизацији инфраструктуре и управљање њиховом еколошком транзицијом.