Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Фочи да ће ова локална заједница реализацијом важног енергетског пројекта „Горња Дрина“ бити у врху развијених локалних заједница у Српској, чиме ће унаприједити свој буџет, али повећати и запосленост.

Премијер Вишковић је навео да је у оквиру овог пројекта планирана изградња хидроелектрана „Бук Бијела“, „Фоча“ и „Паунци“, а чија изградња иде планираном динамиком.

„Пројекат хидроелектране `Бистрица` ради се без застоја, а почетком грађевинске сезоне почеће и изградња тунела за ову хидроцентралу“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић након састанка са начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем.

Он је нагласио да се одређеном динамиком реализују и пројекти који се односе на путну комуникацију према Шћепан Пољу и Тјентишту, али да није ријеч о пројектима који могу бити завршени за једну годину.

Премијер Владе Републике Српске рекао је да се овим пројектима приступа веома озбиљно имајући у виду да је тло подложно клизишту, те да не желе да због брзине направе грешке.

„Послије деценија чекања дошли смо у позицију да се ово питање коначно ријеши. Послије Чемерна, које је било можда највећи проблем овог дијела Републике Српске, сада је на реду да се ријеши питање ова два правца“, истакао је Вишковић.

Он је навео да се ова питања преклапају, односно да се рјешавањем пута према Шћепан Пољу добрим дијелом рјешава и питање путне комуникације према Херцеговини, с обзиром на то да ће бити грађен нови мост на Дрини.

„Изградњом путне комуникације Брод на Дрини према Шћепан Пољу фактички радимо и 12 километара путног правца, који ће са новим мостом преко Дрине, ићи даље према Тјентишту и Херцеговини. Процедуре за изградњу моста су завршене и очекујемо да се врло брзо крене у изградњу“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је напоменуо да је разговарао са представницима Свјетске банке који су заинтересовани да финансирају изградњу путног правца према Шћепан Пољу.

„Пројекат за изградњу овог пута је 75 милиона евра или 150 милиона КМ. То је значајан новац и на добром смо путу да посредством Свјетске банке ријешимо и то питање“, истакао је премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, општина Фоча ће и убудуће имати максималну пажњу Владе Републике Српске која ће им помоћи да ријеше проблем на изворишту са којег се град снабдијева водом, као и са санацијом путних комуникација оштећених у недавним поплавама.