​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас са представницима предузећа „Етмакс“ д.о.о Бања Лука, и њиховим партнерима представницима компанија „Фрониус“ и „Кјуселс“.

У организацији поменутих компанија у Бањалуци је у току догађај посвећен обновљивим изворима енергије „Балкан Солар самит“.

На састанку је разговарано о потенцијалним пројектима у енергетском сектору с нагласком на пројекат соларних панела за становништво у Републици Српској.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је истакао да је поменути пројекат од великог интереса за Републику Српску, да ће добити подршку Владе, али да је неопходно пројекат учинити транспарентним и доступним сваком грађанину у сваком дијелу Републике Српске, који искаже заинтересованост за овај пројекат за производњу и снабдијевање електричном енергијом на овај начин.  

Такође, премијер Вишковић је истакао да је по питању реализације оваквог пројекта важно и неопходно обезбиједити техничке услове, као и учинити транспарентним све информације потребне становништву, а међу којима су, примјера ради, са ким се потписују уговори, које количине, по којој цијени, одржавање, сервисирање…

Пројекат је од изузетне важности за грађане Републике Српске и сви требају имати јасне информације.

Такође, премијер Вишковић је указао на потребу да поред обезбијеђених техничких услова, транспарентности уговора цијена и свега што грађане треба и може интересовати по питању пројекта, неопходно је урадити детаљну анализу природних расположивих потенцијала и карактеристика одређених  подручја у Републици Српској.

Синиша Максимовић, генерални директор компаније „Етмакс“ Бањалука истакао је да је ријеч о компанији која жели да улаже и да се развија у својој земљи, са својим домаћим људским ресурсима инжењерима и да су до сада кроз реализацију пројеката показали стручност и знање што им је обезбиједило препознатљивост у региону.

Директор Максимовић је истакао да је у компанији „Етмакс“ уложено много пажње, труда и  стручног и оперативног знања, те да се заједно са партнерима улаже у развој овог пројекта и да компанија има циљ и визију како реализовати развојне пројекте за добробит грађана и Републике Српске.

У сарадњи са партнерима максимално се анализирају, разрађује дио по дио пројекта, како би све било на завидном техничком и оперативном нивоу приликом примјене соларних панела на објектима грађана, рекао је Максимовић и најавио да ће у скорије вријеме на неколико објеката започети релизацију пројекта како би се стекао увид у значај и важност и комплексност пројекта соларних панела и постале јасније користи и ефекти и развојне шансе које са  собом носи. 

Истакнуто је да реализација овако значајног пројекта носи изазове и још много конкретних техничких, организацијских, законодавних послова али да је максимална опредијељност свих страна да се да максимум и да овај пројекат од националне важности за Републику Српску буде проведен на најефикаснији и најбољи начин на обострано задовољство корисника и енергетског сектора, као једног од највећег развојног ресурса у Републици Српској.