​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са Мануелом Несл, шефицом канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ о даљем наставку сарадње Владе и ове финансијске институције.


Разговарано је о активностима на реализацији више инфраструктурних пројеката, за које је, на данашњем састанку, потврђена подршка, те помоћ у финансирању од стране Европске банке за обнову и развој.


Ријеч је, између осталог, о изградњи обилазнице код Добоја на коридору 5ц, реконструкцији путног правца Фоча – Шћепан Поље, до границе са Црном Гором, те подршци ЕБРД-а пројекту модернизације жељезничког коридора од Добоја до Шамца.


На састанку је изражена обострана спремност да се настави и прошири сарадња и на пројектима из области енергетске ефикасности, управљања отпадом и дигитализације.


Премијер Вишковић посебно је истакао пројекат из области енергетске ефикасности, који се односи на утопљавање јавних објеката, који се показао као веома користан и успјешан, те га је, како је навео, потребно наставити и у будућности.


На данашњем састанку, разговарано је и о сарадњи са ЕБРД-ом у оквиру реформе јавних предузећа у Републици Српској, те подршци ЕБРД-а пројекту унапређења услуга градског гријања у општини Пале.