Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је у Пекингу са Сонгом Хаељангом, предсједником највеће кинеске државне компаније за енергетику „China Energy Energineering Group Co. Ltd“. На састанку је било ријечи о пројектима које Кинеска државна компанија за енергетику проводи у Републици Српској, с акцентом на изградњу ХЕ Дабар, као и могућност сарадње на новим пројектима и инвестицијама. 

Представници Компаније рекли су да ће започети пројекти бити завршени у предвиђеном року, али су истакли заинтересованост за проширење сарадње и на другим пројектима, те изразили задовољство сарадњом са Републиком Српском. 

Премијер Радован Вишковић истакао је да је досадашња сарадња на изградњи ХЕ Дабар, најважнијем развојном пројекту за Републику Српску са „China Energy Energineering Group Co. Ltd., на високом нивоу, и да ће по завршетку овог пројекта бити на понос Републици Српској и Кинеској државној компанији за енергетику.

Компанија „China Energy Energineering Group Co. Ltd“, има приход од 240 милијарди јуана, преко 100 хиљада запослених, 256 представништава у свијету, те представља једну од најутицајнијих компанија у Народној Републици Кини. Осим енергетског сектора њихов оквир пословања покрива развој нових технологија у области животне средине и одрживог развоја.

– Планирамо да искористимо наше капацитете и искуство у енергетском сектору како би допринијели економском развоју Републике Српске – истакао је Сонг Хаељанг предсједник компаније „China Energy Energineering Group Co. Ltd“.

Премијер Вишковић захвалио се на срдачном дочеку предсједнику Кинеске Државне Компаније за Енергетику „China Energy Energineering Group Co. Ltd“ и осталим члановима управног одбора.

Предсједник Владе Републике Српске је истакао да је импресиониран свим што је видио у презентацији ове компаније, те да је поносан да овако изузетна компанија ради и послује у Републици Српској, и то на најважнијем пројекту, изградњи ХЕ Дабар. 

На састанку је разговарано и о могућим будућим пројектима који би помогли развој енергетске инфраструктуре Републике Српске.

Како је истакао премијер Вишковић, улагања у енергетску инфраструктуру у Републици Српској, било кроз улагања у нове објекте или обнову постојећих су неопходна да би се обезбиједила енергетска сигурност и повећали извозни капацитети.