​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да су „Хидроелектране на Врбасу“ и у Бочцу веома значајне и профитабилне за енергетски систем Српске, због чега ће у њих и у наредном периоду бити знатно улагано. Премијер Вишковић рекао је током појете овом хидроенергетском систему да је дата сагласност за инвестиције планиране у Бочцу и „Хидроелектранама на Врбасу“.


„Очекујем да се врло скоро крене у реализацију тих пројеката, поготово што ова фирма има обезбијеђена финансијска средства у оквиру `Електропривреде Српске` од око 30 милиона КМ. То су акумулирана средства која ће бити употребљена за инвестиције“, изјавио је премијер Вишковић. Када је ријеч о реализацији соларне електране „Ада поље“, Вишковић је навео да је на том плану ријешена већина ствари, међу којима су имовински послови и средства, због чега би овај пројекат можда могао бити завршен у наредних годину дана.


Вишковић је нагласио да су и акумулације у Бочцу недавно одиграле битну улогу јер су прихватиле огромне количине воде, чиме су спријечене поплаве у знатном броју бањалучких насеља и избјегнута велика материјална штета. Вршилац дужности директора „Хидроелектрана на Врбасу“ Горан Милановић рекао је, поводом улагања у будућу соларну електрану „Ада поље“, да ће то постројење имати снагу за просјечну годишњу производњу од 11,75 гигават часова електричне енергије.


Он је истакао да ће бити рађено и на пројектима у Подрашничком пољу. Будућа соларна електрана „Ада поље“ требало би да буде изграђена између магистралног пута Бањалука-Јајце и лијеве обале ријеке Врбас, на удаљености од око два километра низводно од бране Хидроелектране „Бочац“. Планирана је изградња соларне електране која би требало да има просјечну годишњу производњу од 11,75 гигават часова, а процијењена инвестициона улагања се, како је наведено, крећу око 20 милиона КМ.