Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањој Луци са шефом делегације Европске комисије и специјалним представником ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.

У отвореном и конструктивном разговору, размотрени су предстојећи кораци у процесу европских интеграција, након што је БиХ у децембру прошле године стекла статус кандидата за чланство у ЕУ. 

Предсједник Владе Радован Вишковић упознао је шефа делегације ЕУ да Влада Републике Српске интензивно ради на два стратешки важна пројекта – изради „социјалне карте“ и Стратегије одрживог развоја, истичући да би била пожељна подршка ЕУ овом процесу, с обзиром на то да се ће ови документи служити свим нивоима власти, од локалних до републичких, кao и институцијама и установама. 

Говорећи о процесу европских интеграција, предсједник Владе нагласио је да Влада Републике Српске чврсто опредијељена за процес европских интеграција, уз стриктно поштовање механизма координације и уставних надлежности. 

Предсједник Владе пренио је амбасадору Сатлеру да очекује формирање нове владе Федерације БиХ, те најавио да ће, по успостави нове извршне власти у другом ентитету, иницирати заједничку сједницу двије владе како би се покренули разговори о стратешким пројектима од обостраног интереса. 

Такође, на састанку је било је ријечи о испуњавању преузете обавезе БиХ у вези испуњавања 14 приоритета из различитих области, које је Европска комисија идентификовала 2019. године, а чије је испуњавање ускоро везано са процесом отварања преговора о приступању БиХ Европској унији.