Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас, у Прњавору, да Република Српска ствара што боље пословно окружење и привредни амбијент, јер развој било које локалне заједнице истовремено значи и напредак Републике Српске.

Након што је отворио 10. Регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма у Прњавору, премијер Вишковић истакао  је да што су јаче, боље и развијеније локалне заједнице, то је јача, боља и развијенија Република Српска.

,,Наши резултати показују, волио нас неко или не, да се имамо чиме похвалити. Данас Република Српска има више од 320.000 осигураних лица, никада од постојања Републике Српске тај број није био већи и то је довољан показатељ да су резултати нашег рада видљиви“, рекао је предсједник Владе Вишковић.

Према његовим ријечима, Прњавор је најбољи примјер у Републици Српској како се заједничком синергијом локалне и републичке власти и ангажманом привредних субјеката могу направити значајни искораци.

,,Прњавор у односу на многе локалне заједнице, не само у Републици Српској него и у БиХ, па и окружењу, може да се похвали привредним амбијентом на којем могу да му позавиде много развијеније, организованије и веће економије него што је економија Републике Српске“, каже премијер Српске Вишковић.

Он је истакао да у Прњавору у овом моменту постоји више од 950 привредних субјеката, а више од 80 одсто радника је запослено у реалном сектору.

„Прњавор је имао срећу да је и изградњом аутопута Бањалука-Добој омогућен значајан раст и привредних активности. Влада Републике Српске на захтјев локалне заједнице је један велики комплекс индустријски `Вијака` пренијела на општину Прњавор без накнаде. Поносан сам да та наша иницијатива није била само на папиру, него сада када прођете поред те индустријске зоне видите да сваки дан ничу нови производни капацитети, стварају се услови за запошљавање нових људи, услови да се у Прњавор долази“, нагласио је предсједник Владе Вишковић.

Према његовим ријечима, Прњавор једна од локалних заједница која није имала значајан одлив становника и да су управо све активности Републике Српске ишле у правцу да се задрже људи који овдје остају, раде и имају намјеру да живе.

Премијер Вишковић је напоменуо да су прњаворска предузећа из прерађивачке индустрије позната, не само у Републици Српској, него и Европи, као и да велики пословни успјех биљеже дрвопрерада, металска и електро-индустрија, туристички потенцијали Бање „Кулаши“, Ергела „Вучијак“, те да сви они дају простора да се ова локална заједница још више развија.

„Пољопривреда је на завидном нивоу, значајан број највећих, најбољих, најозбиљнијих произвођача из сфере пољопривреде долази управо са подручја ове локалне заједнице“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Говорећи о данас отвореном привредном сајму у Прњавору, премијер  Вишковић је истакао да овакве манифестације омогућавају да се не само презентују производи него да се остваре и нови контакти, да се развој не само ове општине него и Републике Српске подигне на виши ниво.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је данас да привреда на подручју ове општине биљежи напредак сваке године и да је вриједност њене производње у прошлој години износила више од 772 милиона КМ.

,,Од укупне вриједности прошлогодишње производње више од 223 милиона КМ је извоз. Када имамо у виду да је вриједност увезене робе на подручју ове општине око 144 милиона КМ то довољно говори колики је суфицит платног биланса са иностранством“, рекао је Томаш на отварању Регионалног сајма привреде, пољопривреде и туризма „Прњавор 2022“.

Он је навео да на подручју општине Прњавор има више од 7.500 запослених лица, од којих око 80 одсто ради у реалном сектору.

Томаш је захвалио Влади Републике Српске за подршку током изградње аутопута „9. јануар“, који једним дијелом пролази кроз општину Прњавор, али и формирању пословне зоне „Вијака“, гдје је присутан значајан број нових привредних субјеката.

,,Увјерен сам да ће привредни резултати наредних година бити још импозантнији, а у наредна два сајамска дана показаћемо шта Прњавор све има да понуди“, нагласио је Томаш.