Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворио је у Теслићу Инвестициону конференцију „Инвест Српска“, која се одржава под слоганом „Наша визија = Српска“, те поручио да је Српска добро мјесто за инвестирање и да је ту сигуран капитал страних инвеститора.


Вишковић је током обраћања истакао да жели инвеститоре који ће обезбиједити солидна примања и задржати домаће раднике.


„Рјешење је у партнерском односу“, рекао је Вишковић и истакао да је Влада сервис свима који жели добро Српској.


Он је указао на добар географски положај Републике Српске, њене пореске политике, богатство енергената и квалитетне радне снаге, што је све повољније у односу на простор Балкана и окружење.


Вишковић је нагласио да ће у наредних 15 дана бити положен камен темељац у Лакташима са компанијом из Италије која жели да уложи више стотина милиона КМ, слична улагања најавио је и у Прњавору, те додао да се воде завршни преговори са појединим инвеститорима из Европе.


Он каже да у компанијама које послују у ЕУ дошло до засићења када је ријеч о цијенама енергената и о радној снази, која је у Српској квалитетна, вриједна и стручна.


Вишковић је нагласио да се инвеститири траже и у Азербејџану, Руској Федерацији, Мађарској, Саудијској Арабији.


Предсједник Владе Републике Српске изјавио је да Српска има потенцијала и значајне предности за страна улагања, а да је тренутни инвестициони циклус већи од четири милијарде КМ.


„Република Српска у 2023. години има скоро више од 500 милиона КМ веће инвестиције него у протеклом период. Промоција потенцијала Републике Српске је нешто на чему треба радити. Привлачењем инвестиција желимо да отварамо нова радна мјеста, а тиме и побољшавамо услове живота“, рекао је Вишковић.


Коментаришући то да су дознаке дијаспоре веће од страних инвестиција, премијер Српске је рекао да су миграције велике деценијама уназад, а да су људи са ових простора који живе у иностранству увијек спремни да улажу у свој родни крај и помажу ближње.


У Теслићу је данас почела дводневна Инвестициона конференција „Инвест Српска“ о повећању инвестиција и развоју извозних резултата.


Конференцији под слоганом „Наша визија = Српска“ присуствују и министар привреде и предузетништва Војин Митровић, министар финансија Зора Видовић, директор Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Дражен Врховац, привредници, начелници појединих локалних заједница и многобројни гости.