​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас на завршном панелу на „Јахорина економском форуму“ добру сарадњу Српске и Србије и осудио непримјерено понашање бошњачке стране у власти у БиХ за које је рекао да наноси штету.
„Сви наши пројекти са Србијом нису усмјерени ни против кога, него ће бити од опште користи за све нас у региону“, нагласио је премијер Српске на завршном панелу „Регионална сарадња и економски развој“ којим је закључен дводневни рад „Јахорина економског форума“.

Предсједник Владе Радован Вишковић је нагласио значај изградње Хидроелектране „Бук Бијела“ и гасификације Републике Српске, све у сарадњи са Србијом.

Према његовим ријечима, припремни радови теку по плану, али га брину опструкције и мржња из федералног Сарајева, који се противи реализацији оба пројекта.

Он је осудио банално и непримјерено политичко понашање бошњачке стране у власти у БиХ, које наноси огромну штету Републици Српској, па и БиХ у цјелини.

Премијер Вишковић је упозорио и на проблеме који могу наступити након одлуке Москве да заустави испоруку гаса Пољској и Бугарској, што се више негативно може одразити на Федерацију БиХ, него на Републику Српску која је мањи конзумент овог природног енергента.
Он је рекао да федерални премијер Фадил Новалић има разумијевање за многе иницијативе из Републике Српске, али да нема моћи да проведе многе одлуке од заједничког интереса за све у БиХ.
„Није Новалић проблем, него бошњачки министри у Савјету министара и њихово нерационално и неразумно понашање према свему што долази из Републике Српске и Србије“, истакао је предсједник Владе Републике Српске.
Учесници овог панела, на којем су учествовале и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Србије Ана Брнабић, размијенили су своја мишљења и ставове и о многим другим социолошко-економско-политичким темама.
На дводневном „Јахорина економском форуму“ главна тема на 14 панела била је „Глобални економски изазови и прилике“, док су кроз расправе биле заступљене и регионалне теме као што су „Отворени Балкан“, регионална сарадња, као и јачање конкурентности локалних заједница и локалне економије.
„Јахорина економски форум 2022“ одржан је под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Српске и Савјета министара, а окупио је око 550 учесника из десетак европских земаља.