Састанак највиших званичника Републике Српске и Србије које предводе предсједници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић одржан је данас у Београду.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је резолуција о Сребреници која би требало да се нађе пред Генералном скупштином УН рушење могућности да се живи у БиХ и да ће све учинити да до свесрпског Васкршњог сабора убиједи предсједника Србије Александра Вучића да подржи одлуке које ће тим поводом донијети Српска.
Предсједник Додик рекао је да ће Српска напустити одлучивање у БиХ и Српска ће свој статус регулисати тако да самостално настави даље.

Предсједник Републике истакао је да ће Народна скупштина Српске засиједати 18. и 19. априла и да ће дониејти одређен одлуке, а биће организован и велики митинг у Бањалуци.

„Све ћу учинити да до 5. маја убиједим предсједника Вучића да подржи све одлуке које српска намјерава да предузме“, рекао је предсједник Додик након састанка највиших званичника Српске и Србије у Београду.

Предсједник Српске навео је да је обавијестио Вучића о ситуацији да је мимо процедуре покренута инивијатива о резолуцији о Сребреници.

„Тај акт је упућен без сагласности органа БиХ, представља само бошњачку страну и директно је упрен против Српске“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске поновио је да се у Сребреници није десио геноцид и да је то измишљена форма у којој су покушали да сатанизују читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде то пребаце на колективну одговорност српском народу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на простору Сребренице погинуло, односно убијено 3.500 Срба и око 4.100 Бошњака и да је страдање Срба одбачено као такво, а само се фаворизује прича о страдању Бошњака.
„То је спекулација и превара коју су још смислили да би оправдали бомбардовање које је НАТО вршио мимо одлука Савјета безбједности и других надлежних институција“, рекао је предсједник Додик након састанка руководстава Републике Српске и Србије у Београду.

Према ријечима предсједника Републике Српске, све се наставља у једном слиједу игнорисања историјских и чињеница на терену и жеље да се изгради савремно друштво на будућност.

„Ако неко покушава упорно да квалификује кривицу за један народ, а тражи да ми живимо с њима, то је апсурдно, нема никаквог смисла, не води никаквом помирењу и не може ништа да значи“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике додао је да је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу што је саслушао руководство Републике Српске. 

Састанку у Вили „Мир“ присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.