Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Сједишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву са помоћником генералног секретара УН за Европу, централну Азију и Америку Мирославом Јенчом.

Том приликом предсједник Српске нагласио је да је сарадња институција Српске са УН организацијом одлична, и да њихово особље ради добар посао, изразивши увјерење да ће и у наредном периоду бити једнако квалитетна.

Нагласио је да Српска не тражи навијачко понашање, него објективан приступ и да се поштује Дејтонски споразум онако како је написан.

Предсједник Српске упознао је помоћника генералног секретара са чињеницом да је ситуација у БиХ озбиљно нарушена нелегалним интервенцијама Кристијана Шмита, као и резолуцијом о Сребреници која није имала подршку унутрашњих органа БиХ да се нађе на дневном реду Генералне скупштине УН-а.

Поручио је да су бошњачке структуре срушиле Устав БиХ, дјелујући једнострано, чиме је додатно усложњена ситуација из које се не види излаз. Нагласио је да је озбиљан проблем Уставни суд, те да не постоји закон о његовом раду, него правила која се измишљају, те да стране судије не могу доносити одлуке и да требају отићи.

Предсједник је рекао да Српска тражи потпуно поштовање Дејтона, да се затвори Канцеларија ОХР-а и БиХ препусти европским процесима.

Предсједник Српске обавијестио је помоћника генералног секретара УН да је Република Српска стабилна, да редовно измирује све своје обавезе и да у условима у којима се суочавају са потешкоћама изазваним америчким притисцима Српска остварује завидне резултате, те да је у Српској повећана минимална плата и број запослених је на рекордном нивоу.

Саговорници су се сложили да је једна од важних тема на којој би у будућности требали заједнички радити питање учешћа жена у политици. Предсједник Српске је истакао да је поносан на чињеницу да се на неким од најзначајнијих позиција у Српској налазе управо жене.

Помоћник генералног секретара УН изразио је задовољство на искреном и отвореном разговору.

Предсједник Српске је поручио да је важно за Српску да разговарају са свима који желе да чују став Српске и да Српска не може и неће прихватити наметање одлука. 

Предсједник је рекао и да ће 200.000 КМ бити одвојено за сигурну кућу у Требињу, те да ће то бити дефинисано сљедеће седмице.

На састанку је разговарано и о другим актуелним темама у Републици Српској и БиХ.

Састанку су присуствовали и резидентна координаторка УН-а у БиХ Ингрид Мкдоналд, политичка савјетница у уреду резидентне координторице Ирина Лицзек, и сарадник у уреду Ануар Зхаинаков