Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић разговарали су данас у Палати Републике са амбасадором Краљевине Норвешке у БиХ Олавом Рајнертсеном.

Предсједник Републике Српске током састанка истакао је опредијељеност институција Српске ка очувању мира и стабилности, те досљедном поштовању Дејтонског споразума и уставне позиције два ентитета и три конститутивна народа у БиХ.

Предсједник Додик нагласио је да монтирани и инструисани процес који се води против њега пред Судом БиХ представља политичко и правно насиље дијела међународне заједнице који за крајњи циљ има рушење уставног капацитета и позиције Републике Српске.

Говорећи о покушају отимања имовине Српској, предсједник Додик поновио је да је то питање ријешено Дејтонским мировним споразумом и да имовина припада ентитетима.

Током састанка саговорници су истакли да су досадашњи односи Републике Српске и Краљевине Норвешке увијек давали позитивне резултате, те је изражена спремност за наставак унапређења сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Саговорници су размијенили мишљење и о осталим актуелним политичким и економским темама у Републици Српској и БиХ, као и о односима у свијету који су глобално веома сложени.